Austrijska političarka na sudu zbog izjave da je prorok Muhamed pedofil

AUSTRIJSKA političarka iz Slobodarske stranke Susanne Winter, morat će 22. siječnja iduće godine na sudu objašnjavati svoje izjave koje je dala u predizbornoj kampanji, a u kojima je proroka Muhameda nazvala pedofilom, piše Deutsche Welle.

Na predizbornom skupu u Grazu ona je rekla da je pitanje je li sve što se danas naziva religijom zaista i religija. Također je rekla da je prorok Muhamed muslimansku svetu knjigu Kur'an napisao pod napadom epilepsije te ga je okarakterizirala kao ratnog huškača.

Istraga oko ovih kontroverznih izjava trajala je čak godinu dana, a bila je otežana i zbog činjenice da je Winterova bila zaštićena imunitetom kao parlamentarna zastupnica. Posebna komisija odlučila je da njezine izjave nisu bile relevantne za rad u parlamentu te joj je skinula imunitet.

Parlamentarka je izjavila da će poštivati odluku suda, međutim ne može se načuditi činjenici da se zbog izražavanja mišljenja u jednoj demokratskoj zemlji može završiti na sudu. Austrijska Islamska zajednica zadovoljna je zbog pokretanja tužbe te se nada kako će nakon procesa i presude ostale javne osobe malo bolje razmisliti o tome što govore. Winterova je optužena za djelo širenja huškačke retorike i nepoštivanja vjerskih stavova i učenja.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više