Austrijski imami osudili ISIS: Njihova su zvjerstva protivna islamu

Foto: Alex Domanski/Stringer/Getty Images

MUSLIMANSKI imami u Austriji, njih 300-tinjak, potpisali su deklaraciju u kojoj tzv. Islamsku državu nazivaju crnom ovcom islama i pozivaju muslimane da se aktivnije uključe u društvo.

Islamska vjerska zajednica u Austriji ovom deklaracijom protiv "ekstremizma, nasilja i terora" objavila je da su "zvjerstva koja čine teroristi ISIS-a protivna islamu i stoga moraju biti najstrože osuđena".

"Teroristi ISIS-a zlorabe našu miroljubivu islamsku vjeru kako bi ostvarili svoje političke ciljeve", stoji u deklaraciji.

Ujedinjeni protiv ekstremizma

Imami su se okupili oko džamije u Beču kako bi razvili transparent na kojemu piše "Ujedinjeni protiv ekstremizma i terora". Njihov predstavnik Ibrahim Olgun rekao je u govoru koji je održao da "vjera koja predstavlja mir ne može imati osobine fundamentalizma, terorizma i radikalizma".

"Mi, austrijski imami, nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći da održimo miran suživot ovdje u Austriji, kao dio društva", kaže deklaracija.

"Ništa nas neće zaustaviti u tome da branimo mir, slobodu, pravdu, jednake mogućnosti za muškarce i žene i socijalnu sigurnost utemeljenu na razumu i solidarnosti te da damo doprinos očuvanju ovog društva", piše.

U deklaraciji se citira i odlomak iz Kurana u kojemu stoji "kada čovjek ubije drugog čovjeka, to je kao da je ubio čovječanstvo, a tko spasi život čovjeku, to je kao da je spasio čovječanstvo".

Parlament zabranio burku

Ova pomirljiva deklaracija uslijedila je nakon prošlomjesečne odluke austrijskog parlamenta da zabrani nošenje burke u javnosti. Odluka će se početi primjenjivati u listopadu, a parlament se odlučio na ovaj potez usprkos činjenici da u Austriji vrlo mali broj žena odlučuje u potpunosti prikriti lice. Odluka o zabrani ne odnosi se na hidžab koji pokriva vrat i kosu.

Za razliku od susjednih europskih država, Austrija nije bila cilj terorističkih napada. Ipak, oko 300 građana ove zemlje otišlo je u Siriju kako bi sudjelovalo u građanskom ratu u toj zemlji, a to je, u odnosu na ukupan broj stanovnika, jedan od najvećih postotaka koji je zabilježen u nekoj europskoj zemlji.

Pročitajte više