Babić: Štrajk liječnika traje jer ga nismo prekinuli, a sud ga nije zabranio

ŠTRAJK liječnika i dalje traje jer ga nismo prekinuli niti ga je sud zabranio, no poštivat ćemo Vladinu odluku o uvođenju radne obaveze, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Nakon konzultacija s odvjetničkim timom, Babić je rekao kako je upitna pravna utemeljenost Vladine odluke, pa će sindikat iskoristiti sva legitimna pravna sredstva da bi je osporio pred sudom.

Komentirajući mogućnost pokretanja tzv. bijelog štrajka, Babić je rekao kako to ovisi o svakom pojedinom liječniku, a ako se za to odluče neminovno će se produljiti liste čekanja.

U svakodnevnoj praksi to bi značilo da se liječnici strogo pridržavaju tzv. plave knjige, odnosno vremensko-kadrovskih normativa, gdje je točno naznačeno koliko može trajati pojedini pregled. Na temelju tih normativa bolnicama se plaćaju usluge.

Tako je za većinu pregleda predviđeno da traju oko 40 minuta, specijalistički pregled trebao bi tako trajati 26 minuta, a prvi kontrolni pregled 13, odnosno 15 minuta.

Ako dođe do bijelog štrajka, liječnici će dnevno primati manje pacijenata, jer se dosad, zbog gužvi u čekaonicama, nisu pridržavali normativa, kaže Babić.

Pročitajte više