Bačić: Brzo ćemo objaviti stambenu strategiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O novoj vladi u Dnevniku HTV-a govorio je ministar graditeljstva Branko Bačić. Predsjednik Milanović kazao je da je premijer Plenković na izborima od većine građana dobio "šup kartu". Milanović smatra da nije protuustavno to što je Plenković ponovo premijer, no da bi trebalo raspravljati o političkom legitimitetu.

"Meni je to bizarna izjava s obzirom na činjenicu da je predsjednik Republike čitavo vrijeme, a posebno tijekom izborne kampanje i prije izborne kampanje, kršio Ustav, zbog čega je dva puta upozoren od Ustavnog suda. Ako je netko gubitnik ovih izbora, onda je to prije svega predsjednik Milanović i SDP. Jer je SDP ovu četvrtu kampanju u izbornu utakmicu ušao s mandatarom Zoranom Milanovićem vodeći se takvom njegovom logikom, onda mogu reći da je 75-76 posto hrvatskih građana koji nisu zaokružili Rijeke pravde, da su glasovali protiv Zorana Milanovića. Pa se onda postavila pitanje ima li on sada nakon takvog izbornog debakla uopće legitimitet za obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske", rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

"Građani su na ovim izborima glasovali za HDZ, koji je relativni izborni pobjednik, jer s 40 posto mandata u Hrvatskom saboru jasno je iskazana volja velike većine hrvatskih birača", dodao je.

"Od ponedjeljka ćemo krenuti punom parom"

Na pitanje je li ovo vlada kontinuiteta ili će biti ipak nekog diskontinuiteta s obzirom na to da je DP ušao u vladu, Bačić je rekao:

"Činjenica je da su tri ministra iz redova Domovinskog pokreta, da je ovo njihov prvi susret s izvršnom vlasti u Republici Hrvatskoj, da će njima vjerojatno trebati jedan određeni rok za prilagodbu, za upoznavanje sa svim segmentima ministarstva koje su prihvatili, ali mi 100 dana nemamo. Niti imamo mogućnosti imati 100 dana na raspolaganju, već praktično od ponedjeljka mi ćemo krenuti u posao, a jasno da će se zajedno s nama ustrojavati, raditi, pratiti nas i trojica ministara iz Domovinskog pokreta, tako da mi ćemo nastaviti punom parom, ako tako mogu reći, već od ponedjeljka."

Što je koalicijskim sporazumom između HDZ-a i DP-a usuglašeno?

Postavlja se pitanje može li ono što nije usuglašeno u nekakvoj budućnosti postati kamen spoticanja koji će usporavati rad vlade i donošenje odluka.

"Prošlo je mjesec dana od parlamentarnih izbora, koliko je trebalo da se HDZ i naš glavni koalicijski partner Domovinski pokret usuglase. Mi smo ovih mjesec dana usuglašavali naš program i fino ga doradili s programom Domovinskog pokreta. Kao što vidite, Domovinski pokret je svoj program, koji se u velikom dijelu temeljio na politikama u poljoprivredi, u gospodarstvu, u energetici, u demografskoj revitalizaciji, na osnovnoj obnovi Hrvatske, našao i u tom programu vlade Republike Hrvatske. Tako su i došli iz redova Domovinskog pokreta upravo ministri koji će prioritetno obavljati te aktivnosti", rekao je Bačić.

Mostov Nikola Grmoja izjavio je da niti 3 posto ideja Domovinskog pokreta nije ušlo u program vlade.

"Očito Nikola Grmoja nije pročitao naš izborni program. Sve ono što je Domovinski pokret najavljivao, mi smo uskladili s našim programom HDZ-a. Bilo je riječi o deratifikaciji Istanbulske konvencije, mi smo u našem sporazumu definirali da je interpretativna izjava da se u hrvatskom vrijednosnom sustavu neće kroz zakone uvoditi rodna ideologija, što smo mi jamčili tada kao stranka kada smo predložili i vladu, kada smo predložili i ratificirali Istanbulsku konvenciju", napomenuo je.

Pitanje Istanbulske konvencije je riješeno, nađen je model provođenja, rekao je Bačić. Drugo pitanje je bilo ono Muzeja komunističkih žrtava.

"Mi smo jasno i tu rekli da ćemo kroz Povijesni muzej Republike Hrvatske, kroz jedan od postava, naći će se mjesto i za žrtve svih totalitarnih režima, kako fašističkih tako i nacističkih. Dakle, našli smo mjeru kako s jedne strane da Domovinski pokret svoj program oživotvori kroz mjere, kroz program vlade, ali jasno u onom okviru koje ga definira ipak strateški program većinskog partnera, a to je HDZ", pojasnio je.

Što se mijenja za srpsku nacionalnu manjinu ulaskom DP-a u vladu?

SDSS nije u vladi, bio je to jedan od uvjeta Domovinskog pokreta.

"Mi smo u našem programu koji smo predstavili saboru jasno rekli da ćemo donijeti operativne programe kao dio vladinog programa koji su paralelni programima i u tim programima ćemo zajedno s klubom nacionalnih manjina u saboru usuglasiti projekte i programe o važnosti za sve nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa i tako i srpsku nacionalnu manjinu", rekao je.

Novo ministarstvo demografije

Hoće li se problem demografskog minusa isključivo prepustiti u ruke DP-a?

"Slažemo se da su demografske mjere, demografske politike multidisciplinarne. Ne može samo jedno ministarstvo revitalizirati u demografskom smislu Hrvatsku. To mora biti projekt koji provode sva ministarstva", kazao je.

"Strategiju demografske obnove Hrvatske provodit će resorno ministarstvo, ali moje ministarstvo ima ogroman, ogroman doprinos u demografskoj revitalizaciji Hrvatske kroz primjerice Nacionalni plan stambene politike koji donosimo. Najviše demografske obnove Hrvatske, pa i iseljavanje ako želite, doprinosi rast životnog standarda. Priuštivo stambeno zbrinjavanje svakako, ali prema iskustvima državljana Europske unije, u trenutku kada te države dosegnu 80 posto standarda Europske unije, prestaje se s iseljavanjem u razvijenije zemlje i to je plan i naš cilj da mi u mandatu već dosegnemo 80 posto prosjeka Europske unije", naglasio je Bačić.

Dodao je da će se vrlo brzo izići sa stambenom strategijom koju su konceptualno izradili te će brzo ići u javno savjetovanje i u vladu.

Pročitajte više