Bake protiv desničara dobile mirovnu nagradu

Foto: EPA

Dobitnici ovogodišnje Aachenske mirovne nagrade je inicijativa Bake protiv desničara, koja se bori protiv neonacističkih tendencija sudjelujući u prosvjedima protiv radikalnih desničara ili uklanjajući propagandne poruke poput plakata, naljepnica ili grafita.

"Bake protiv desničara se suprotstavljaju ekstremno desničarskim i fašističkim tendencijama u Njemačkoj i diljem Europe", stoji u obrazloženju odbora za dodjelu Aachenske mirovne nagrade.

Nadalje se navodi da je ova inicijativa, koja je pokrenuta 2017. u Beču te se u međuvremenu proširila i na Njemačku, Švicarsku i Italiju, "pluralistička inicijativa koja je visoko cijenjena u svim starosnim grupama".

"Bake protiv desničara" sudjeluju u prosvjedima protiv desničara i protive se antisemitizmu, rasizmu i ugnjetavanju žena. Zaštitni znak su im šarene ispletene kape. 

Nagradu dobila i mirovna inicijativa mladih s Balkana

Nagradu, koja se dodjeljuje 1. rujna na međunarodni antiratni dan, od 1988. dodjeljuje istoimena organizacija koja je osnovana, između ostalog, i kao reakcija na dodjelu Nagrade Karla Velikog američkom političaru Henryju Kissingeru.

Iza organizacije stoje mnoge političke stranke, sindikati i vjersko-karitativne udruge.

U međunarodnoj konkurenciji ove godine je nagrada dodijeljena i mirovnoj inicijativi mladih s Balkana, Youth Initiative for Human Rights (YIHR).

Pročitajte više