Baldasar želi ponovno biti SDP-ov gradonačelnik Splita: Predao sam kandidaturu

Foto: Hina

PASIVNOST Zorana Milanovića dolazi na naplatu. Kao što smo i najavili, splitski gradonačelnik i šef splitskog SDP-a Ivo Baldasar želi zadržati vlast još četiri godine. Radio Dalmaciji potvrdio je da je predao kandidaturu za gradonačelničkog kandidata. O tome će odlučiti Gradski odbor SDP-a kojem Baldasar predsjeda.

Milanović šuti, Baldasar se kandidira

Index je već upozoravao na ovaj sasvim logičan rasplet. Milanović i vrh stranke nisu se ogradili od Baldasara i njegovog programa svehrvatske pomirbe po kojem u isti paket ulaze i park Splitskog odreda i Prilaz žrtava komunističkog terora. Milanović je šutio kada je lani njegov domaćin za 10. travnja poslao cvijeće i delegaciju HOS-ovcima iz Rafaela viteza Bobana, nije bilo osude ni kada je za otkrivanje tog spomenika okupljenima čestitao pobjedu nad antifašizmom.

Milanović nije reagirao ni kada je Baldasar prije koji mjesec zatražio njegovu ostavku, a ni kada mu je usred unutarstranačke kampanje za predsjednika partije rekao da podsjeća na Hitlerovog ministra propagande. Dvaput je u posljednja dva mjeseca Milanović dolazio u Split, a Baldasar ga je izbjegao oba puta. Prvi put se opravdao službenim obvezama, a drugi put brigom o vlastitom zdravlju.

Zamislite samo koliko bi Baldasar bio, recimo, član HDZ-a da je po lideru stranke sasuo kao po Milanoviću. Predsjednik SDP-a, inače, sklon vrlo ratobornoj retorici kada su u pitanju HDZ i njegovi saveznici, bio je neuobičajeno blag prema Baldasaru. "Ne znam što mu je, bili smo super", kazao nam je prije tri tjedna na terasi hotela Park uoči izbora za predsjednika. Kao da je šefa splitskog SDP-a uhvatila prolazna slabost pa se svi nadaju da će nakon adekvatnog tretmana i par dana odmora opet biti onaj stari.

Hoće li SDP žrtvovati lokalne izbore da se lakše riješe Baldasara?

Što je tu je, Baldasar očito ozbiljno računa na mogućnost da ga SDP još jednom pošalje u trku za gradonačelnika. Neki članovi Gradskog odbora SDP-a u Splitu nam tvrde da će to biti zaustavljeno u Zagrebu, samo se ne zna još kako. Moguće da će Milanović ostati dosljedan u svojoj pasivnosti i ostaviti Baldasara da juriša na Banovinu računajući na njegov potpuni debakl. Split još nikome od gradonačelnika nije priuštio reizbor, a Baldasar se poprilično kompromitirao među tradicionalnim biračima SDP-a. Potop na izborima ubrzao bi njegovo svrgavanje sa čelnog mjesta splitskog SDP-a. Izbori im dolaze dogodine odmah nakon lokalnih izbora. Vrijedi li ih žrtvovati radi lakše detronizacije odmetnutog Baldasara?

Ako dođe do najgoreg, tj. izbacivanja iz SDP-a, računa se da je Baldasar pripremio rezervni položaj i da će napasti Banovinu uz podršku čelnika braniteljskih udruga i armije zahvalnih koji su u posljednje tri godine zbrinuti po Banovini i gradskim firmama.

Pročitajte više