Banac: LS na izbore izlazi samostalno

PREDSJEDNIK Liberalne stranke (LS) Ivo Banac rekao je danas da će ta stranka na parlamentarne izbore izaći samostalno.

Iako se stranka odlučila za samostalan nastup na izborima to ne znači da "u pojedinim izbornim jedinicama neće doći do koaliranja s neparlamentarnim strankama, pa možda i s nekom strankom sadašnje koalicije", pojasnio je Banac na današnjoj konferenciji za novinare.

No, odluku o mogućim koalicijama ta će stranka donijeti tek nakon konačnog određenja izbornih lista u pojedinim izbornim jedinicama.

Banac kaže kako među vladajućim strankama ne vidi volju za jedinstvenim predizbornim nastupom, te da stoga ne može govoriti o mogućim koalicijama, iako bi LS "ako postoji takva volja koalirao sa svakom strankom sadašnje koalicije".

Ustvrdio je da se glavni politički centri, bez obzira radi li se o strankama na vlasti ili u oporbi, ne žele osigurati protiv "posve nepredvidljih, možda i neprirodnih poslijeizbornih koalicija", iako "bez obzira na ankete hrvatska politika ne zna što će biti nakon izbora".

Govoreći o političkom programu LS-a Banac je rekao kako ta stranka vjeruje da država mora biti ograničena u svom djelokrugu i da pojedinci sami moraju stvarati sve uvjete za društveni napredak.

Dodao je da se LS protivi svakom nasilju države nad građanima, manipulaciji tajnim službama, te pretjeranom uplitanju države u gospodarstvo.

Komentirajući tvrdnje predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da ga prisluškuju Banac je kazao da nema nikakvih informacija da je to točno. "Vjerujem ljudima koje je optužio da nisu koristili takve metode, a ja osobno mogu reći da pripadnici LS-a nikoga ne prisluškuju ili da imaju mogućnosti takvo nešto raditi", kazao je Banac. Dodao je da je LS i načelno protiv prisluškivanja, te da "svaka takva pojava, koja nije bila nepoznata u bližoj hrvatskoj povijesti, zaslužuje svaku osudu".

Pročitajte više