Banja Luka: Povjerenstvo za Srebrenicu provjerit će postojanje još pet masovnih grobnica

POVJERENSTVO Vlade Republike Srpske za Srebrenicu, koje treba ispitati okolnosti vezane uz masakr u srpnju 1995. godine, provjerit će ovih dana na terenu informacije o postojanju još pet masovnih grobnica na području te općine, najavio je u srijedu u banjalučkim Nezavisnim novinama predsjednik Povjerenstva Milan Bogdanić.

On je precizirao da su podaci o novim lokacijama masovnih grobnica dobiveni kao rezultat istrage MUP-a, vojske i Povjerenstva, ali da se u ovom trenutku može samo nagađati o broju žrtava u tim grobnicama.

Bogdanić je naglasio da će rezultati tih provjera, nakon terenske provjere, biti dostavljeni federalnom Povjerenstvu za traženje nestalih.

On je podsjetio da je Komisija prošloga tjedna utvrdila lokacije još šest do sada neotkrivenih grobnica srebreničkih žrtava. Sve te lokacije su također na području općine Srebrenica, prenose Nezavisne novine.

Povjerenstvo Vlade RS istražuje zbivanja u Srebrenici u razdoblju između 10. i 19. srpnja 1995. godine, kad je, po procjenama Haškog suda, likvidirano oko sedam tisuća Bošnjaka. Zadatak joj je razjasniti sudbinu onih čija tijela još nisu pronađena, odnosno locirati masovne grobnice.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izjavio je u utorak kako postoje naznake o "ograničenom napretku" u radu posebnog povjerenstva Vlade RS, nakon što je dobio izvješće Povjerenstva u kojemu se navodi kako su vlasti RS dostavile podatke o šest masovnih grobnica. Ocijenio je da je povjerenstvo "po prvi put dobilo prave informacije" nakon niza opstrukcija pri pokušaju utvrđivanja istine o zbivanjima u Srebrenici.

Pročitajte više