Banožić iz bolnice aktivira povlasticu 6+6

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Odvjetnica Ksenija Vržina koja zastupa donedavnog ministra obrane Marija Banožića, smijenjenog nakon što je u prometnoj nesreći usmrtio oca dvoje djece, potvrdila je za N1 da je u njegovo ime i u dogovoru s obitelji podnijela zahtjev za aktivacijom njegovog saborskog mandata.

Taj mandat (zasad) neće koristiti. Naime, istim zahtjevom Banožić odmah traži da se mandat stavi u mirovanje kao i da se aktivira mogućnost korištenja takozvane 6+6 povlastice, odnosno mogućnost korištenja dijela primanja koja je dobivao kao dužnosnik. Povlastica 6+6 predviđa da se u idućih šest mjeseci dužnosniku isplaćuje puna plaća koju je ranije dobivao te u idućih šest mjeseci polovina te plaće.

Odvjetnica napala medije: "Neprimjereno ga razvlače dok je on u bolnici, ugrožavaju istragu"

Ujedno, Banožićeva odvjetnica se obratila medijima zbog, kako kaže, nekorektnog izvještavanja o njezinom klijentu kojeg se, smatra, neprimjereno razvlači po medijima dok se on još uvijek u bolnici oporavlja od ozljeda. 

Poručila je da "zbog njegove djece, prije svega, i cijele njegove obitelji moli medije za korektno izvještavanje o ovoj nesreći".

U RTL-u Danas je medije dodatno optužila da ugrožavaju istragu. 

"Sve je u fazi izvida koji su tajni i nije mi jasno otkud informacije u medijima, trguje se s potencijalnim dokazima, ugrožava se cijela istraga i vrlo mi je teško govoriti o svim tim činjenicama. Ne znam otkud te informacije te, dok nemam uvid u spis, ne mogu govoriti o dokazima koji kolaju po medijima", izjavila je.

"Poginula je jedna osoba, a da bih govorila o obrani, moram dobiti uvid u spis ako je on okrivljenik u nesreći. Mediji su ga osudili, a on nije ni osumnjičen. Postoji pretpostavka nedužnosti. Sad on nema nikakva prava, sve mu je oduzeto, njegova prava kao okrivljenika narušena su i ovo je presedan", kazala je.

Vržina je poručila da je ovo "velika tragedija za obitelj poginulog Šarića, ali i obitelj Banožić, koja izražava sućut obitelji preminulog".

"Smatram da Banožić neće biti priveden"

Dodala je da smatra da Banožić neće biti priveden jer s obzirom na loše zdravstveno stanje ne može utjecati na svjedoke.

"On ima prijelome, nepokretan je, nije vjerojatno ni pod punom svijesti. Ne vidim kako bi mogao utjecati na tijek eventualne istrage i potencijalne svjedoke", rekla je odvjetnica.

Vržina je kazala da je Banožić i dalje u bolnici te je nepokretan i dodala da ne zna hoće li se vratiti u politiku. 

"Ne znam hoće li se vratiti u politiku ili ne, ali sam mu htjela ostaviti prostor da donese odluku najbolju za njega", ističe.

Nesreće se navodno i dalje ne sjeća

Banožić se, podsjetimo, i dalje nalazi u osječkoj bolnici zbog teških ozljeda koje je zadobio u nesreći u subotu u 6:15 sati. Banožić je nesreću skrivio tako što je po mraku i po magli prestizao kamion i naletio na kombi, a poginuo je vozač kombija Goran Šarić, 40-godišnji otac dvije curice iz Privlake kod Vinkovaca. Banožić je išao u lov.

Nesreće se navodno još uvijek ne sjeća, no očito se prisjetio da može iskoristiti povlasticu koja će mu omogućiti još devet ministarskih plaća, ili se u njegovo ime prisjetila odvjetnica. 

Pročitajte više