Baski žele referendum o samoodređenju, Madrid protiv

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u četvrtak je upozorio baskijskog regionalnog premijera Juana Josea Ibarretxea da ne pokušava održati referendum o samoodređenju Baskije bez privole vlade u Madridu, izvješćuju agencije.

Ako Ibarretxe ustraje u svojoj namjeri, osjetit će "svu silinu zakona", poručio je Zapatero svom sugovorniku tijekom četverosatnog sastanka u premijerskoj rezidenciji u glavnom gradu Španjolske, prenosi dpa. Riječ je o medijski najizazovnijem događaju nakon što je baskijski regionalni parlament 30. prosinca odobrio takozvani Ibarretxeov plan.

Zapatero je, prenose agencije, kazao da je plan protuustavan, no regionalni mu je ministar odgovorio da plan predstavlja "izvanrednu priliku" za uspostavu prijateljskih odnosa između španjolske vlade i sjeverne, baskijske regije koja ima 2,1 milijun ljudi. Prema njegovim riječima, plan, koji je tijesno potvrdio baskijski parlament, predstavlja volju većine Baska. Ibarretxe je također poručio da će čekati da se vlada u Madridu, predomisli u pogledu pregovora, jer, kako se izrazio, "nije Španjolskoj zalupio vratima" a sam plan ne predstavlja "bijeg od Španjolske nego zajednički život".

Planom se predviđa uspostava "slobodnog udruživanja" Španjolske i Baskije, u kojem bi potonja imala nezavisno sudstvo, vlastita pravila o državljanstvu i vlastite predstavnike u međunarodnim tijelima, poput EU.

"Baski moraju sami odlučiti o svojoj budućnosti", istaknuo je Ibarretxe. On, između ostalog, smatra da bi njegov plan okončao gotovo četiri desetljeća dugo nasilje ETA-e u kojemu je od 1968. ubijeno više od 800 ljudi.

Predsjednik baskijskog parlamenta Juan Maria Atutxa će plan predstaviti predsjedniku španjolskog parlamenta Manuelu Marinu na raspravu, najvjerojatnije u ožujku, izvješćuje AFP. Sasvim je sigurno da će plan u nacionalnom parlamentu biti odbačen velikom većinom.

Konzervativna oporba u Španjolskoj bijesno je reagirala na plan, a Zapaterov prethodnik, bivši premijer Jose Maria Aznar svojedobno je prijetio Ibarretxeu zatvorom.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više