BATIĆ: OSLOBAĐANJE AGIMA QEKUA BILO OČEKIVANO

Odluka slovenskog suda o noćašnjem oslobađanju zapovjednika Kosovskoga zaštitnog korpusa Agima Qekua, jučer uhićenog u Ljubljani po tjeralici srbijanskih pravosudnih organa, bila je očekivana, izjavio je srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić, podsjetivši da se isto dogodilo i prilikom uhićenja Hashima Thaqija ljetos u Mađarskoj.

"Problem je u tome što međunarodna zajednica više ne smatra da je Kosovo pod našom jurisdikcijom, ono je pod protektoratom UN-a i ingerencijama UNMIK-a", rekao je Batić. "U oba slučaja intervenirali su međunarodni administratori. To još nije optužnica Haškog tribunala, ali vjerujem da će ona uskoro slijediti, a onda više neće biti bitno pod čijom su oni jurisdikcijom. Kad konačno bude utvrđen status Kosova, znat će se kakve su pravne posljedice. Do tada će postojati čudan provizorij i status quo, to ne zavisi od bilo čije volje u Srbiji, sviđalo se to nama ili ne?, izjavio je ministar Batić za Radio B92.

Qeku je jučer uhićen na temelju međunarodne tjeralice raspisane u srpnju 2002. godine, po naredbi Okružnog suda u Nišu (kamo je premješten, nakon intervencije NATO-a 1999. godine, Okružni sud u Prištini). Qeku je, kako je to jučer priopćilo srbijansko Ministarstvo pravosuđa, okrivljen za kazneno djelo genocida nad stanovništvom srpske nacionalnosti na Kosovu.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više