Beč: Inauguracija novog austrijskog predsjednika

NA ZASJEDANJU oba doma austrijskog Saveznog parlamenta u četvrtak prijepodne (10.15 sati) u Beču novi austrijski predsjednik Heinz Fischer položit će prisegu i preuzeti državne dužnosti.

Prvotno je to trebala biti svečanost zahvale za rad bivšem austrijskom predsjedniku i inauguracija novog. Nakon prisege održat će se sjednica Nacionalnog i Saveznog vijeća austrijskog parlamenta u povodu smrti bivšeg predsjednika Thomasa Klestila

Nakon toga predsjednik države, čelnici vlade i parlamenta će u Hofburgu iz predsjedničkih prostorija ispratiti lijes sa posmrtnim ostacima Thomasa Klestila koji će biti izložen u kapeli u Hofburgu do subote i gdje će Austrijanci i dalje imati prigodu odati mu posljednju počast.

Sve svečanosti koje su bile planirane u povodu preuzimanja dužnosti novog predsjednika otkazane su zbog smrti Thomasa Klestila koji je 12 godina na čelu Austrije obnašao dužnost saveznog predsjednika. Samo dva dana uoči završetka njegovog predsjedničkog mandata 6. srpnja umro je u 71. godini. Državni pogreb održat će se u subotu nakon mise zadušnice u bečkoj katedrali sv. Stjepana. Na bečkom središnjem groblju će preminuli Thomas Klestil uz sve državničke počasti biti pokopan u predsjedničkoj grobnici.

Austrijska savezna vlada donijela je u srijedu odluku o četverodnevnoj žalosti za vrijeme koje su zastave spuštene na pola koplja.

Pročitajte više