Beč: Regionalna konferencija o suzbijanju trgovine ljudima

Konferencija o uspostavi regionalnih standarda na području izrade nacionalnih strategija za spriječavanje trgovina ljudima počela je u četvrtak u Beču u nazočnosti predstavnika Vlada Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Albanije, BiH, Moldavije, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i Kosova.

Svrha sastanka je sagledavanje stanja razmjene informacija te unapređenje zajedničke regionalne suradnje na području suzbijanja trgovine ljudima, te razrada smjernica za uspostavu zajedničkih standarda prigodom izrade nacionalnih strategija.

Direktorica za komunikacije Međunarodnog centra za migracijsku politiku i razvoj (ICMPD) sa sjedištem u Beču Gerda Pheurmann naglasila je da upravo regionalna suradnja jedna od prioritetnih aktivnosti kako bi se uspješnije suzbijala trgovina ljudima. U okviru regionalne suradnje posebice je važno donijeti jedinstvene standarde na svim područjima, kako na lokalnoj tako na nacionalnoj i regionalnoj razini te aktivnosti u sklopu borbe protiv trgovine ljudima. U tu svrhu ICMPD je i organizirao dvodnevnu konferenciju u Beču.

Hrvatsko izaslanstvo vodi predstojnik Ureda za ljudska prava i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima Luka Mađerić, koji je izvjestio o metodologiji izrade hrvatskog nacionalnog programa za sprečavanje trgovine ljudima i pripadajućeg operativnog plana. Također je istaknuo potrebu bolje razmjene statističkih informacija vezanih za žrtve trgovine ljudima. Naveo je da je u RH razrađen uspješan model prikazivanja tih informacija na web stranicama Vladinog Ureda za ljudska prava RH. Također je izvijestio prisutne o planiranim aktivnostima Vlade RH na području sprječavanja trgovine ljudima u predstojećem šestomjesečnom razdoblju.

Prema riječima Mađerića, budući da je upravo hrvatski model vođenja i objavljivanja podataka o žrtvama trgovine ljudima prepoznat kao značajan korak, za pretpostaviti je da bi ga trebale slijediti i ostale zemlje u regiji.



(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više