BEČ: SASTANAK O PROCESU DECENTRALIZACIJE NA KOSOVU

U austrijskom glavnom gradu Beču održavaju se u utorak, iza zatvorenih vrata hotela "Merriott", razgovori o decentralizaciji vlasti na Kosovu na kojemu sudjeluju predstavnici zemalja Kontaktne skupine, UNMIKa, kosovske i srbijanske vlade. L

Kako javljaju kosovski elektronski mediji u Prištini, na sastanku što ga je organizirao američki ured u Prištini predstavnici kosovske i srbijanske vlade upoznat će se s tri plana o decentralizaciji vlasti na Kosovu - Plan Vijeća Europe, Plan UNMIK-a i kosovskih vlasti o decentralizaciji Kosova i planom koji je sačinila srbijanska vlada.

Na skupu u bečkom hotelu "Merriott" neće biti donesene nikakve odluke, već će se sudionici samo upoznati sa sadržajem tri spomenuta plana.

"S obzirom da međunarodna zajednica ustraje na tome da saslušamo Beograd, došli smo u Beč saslušati srbijanski plan", rekao je jedan od članova kosovskog izaslanstva u Beču, direktor za lokalnu upravu u Ministarstvu za javne službe Hysni Bajrami.

Uz njega u kosovskom izaslanstvu na sastanku sudjeluju šef Ureda za međunarodnu suradnju u kabinetu kosovskog premijera Enver Hasani te Naim Baftiu iz Ministarstva za gospodarstvo i financije, kao i dvojica predstavnika UNMIK-a.

Savjetnik srbijanskog premijera Slobodan Samardžić predvodi srbijansko izaslanstvo, u kojemu su i savjetnik premijera za pravna pitanja Aleksandar Simić i savjetnici srbijanskog predsjednika Vuk Jeremić i Branko Radujko.

Političke predstavnike kosovskih Srba predstavlja ministar koordinator za povratak raseljenih u kosovskoj vladi Milorad Todorović, koji je u Beč došao na poziv srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

Najavljujući održavanje današnjeg sastanka kosovski dnevnici na albanskome u utorak ocjenjuju da on za svakog sudionika ima posve različito značenje.

Dnevnik "Zeri" tako ističe da su albanski predstavnici krenuli kao pesimisti u Beč, dodajući da je za albanske stručnjake iz kosovske vlade riječ "o znanstvenom seminaru" o decentralizaciji vlasti na Kosovu, za predstavnike srbijanske vlade to je "susret-dijalog gdje će se suočiti dva plana za decentralizaciju, onaj iz Prištine i plan Beograda, s ciljem njihova usklađivanja".

Za UNMIK i Kontaktnu skupinu radi se, po pisanju lista, o skupu koji treba otvoriti vrata sudjelovanju kosovskih Srba na parlamentarnim izborima 23. listopada, dok na kraju, za Austrijance, tvrdi list, ovaj skup Prištine i Beograda spada u sferu diplomatskog turizma.

Izdavač prištinskog dnevnika "Zeri" i poznati kosovski analitičar Blerim Shala konstatira da današnji sastanak u Beču ima toliko različita polazišta i što se tiče njegova organiziranja i kad je riječ o rezulatima koje treba postići da bi, po njegovu mišljenju, bilo veliko iznenađenje kada bi on postigao bilo kakav konkretan rezultat.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više