Beč: Slika Vlahe Bukovca na aukciji u Sotheby´su

"AKT" (Reclining Nude) Vlahe Bukovca jedno je od umjetničkih djela koje će biti ponuđeno na aukciji u najpoznatijoj engleskoj aukcijskoj kući Sothebysu u Londonu 15. lipnja.

Izabrana djela pod naslovom "Umjetnički radovi 19. stoljeća iz Austrije, Madžarske, Njemačke i slavenska djela" prije aukcije u Londonu razgledala je likovna publika u muzejskoj četvrti u Beču.

"Ono što je ogranak Sothebysa u Austriji izabrao za aukciju u Londonu vrlo je zanimljivo i vrijedno - umjetnička djela 19. stoljeća iz Austrije, Njemačke, Madžarske i Hrvatske", izjavila je za Hinu danas voditeljica ogranka Sothebysa u Austriji Andrea Jungmann.

Dodala je da ovaj put nude posebno vrijednu zbirku 15 akvarala Egona Schiella i dva djela Gustava Klimta "Seljačka kuća s brezama" iz 1900. i "Portret dame" iz 1898./99.

Egon Schiell i Gustav Klimt su za Austriju posebno važni, a njihova djela na međunarodnom tržištu umjetnina i aukcijama postižu goleme cijene.

Među Schiellovim akvarelima i crtežima su "Ljubavni par" iz 1913., "Ležeća žena u žutoj haljini", "Autoportret", "Portret Arnolda Schoenberga", i jedno je bolje od drugog, rekla je Jungmann.

Ravnatelj Odjela za slikarstvo 19. stoljeća u Aukcijskoj kući Sothebysu Claude Pienning izjavio je da su Bukovčev "Akt" dobili iz engleske privatne zbirke.

"Ta slika, vrlo zanimljive povijesti, prije godinu dana bila je na aukciji u Londonu, postigla je dvostruko višu cijenu od procijenjene i kupac je zapao u novčane teškoće jer ju nije mogao preuzeti", rekao je Pienning i dodao da su je uzeli natrag i opet je nude na aukciji.

Također je rekao kako vjeruje da ju je kupio otac sadašnje vlasnice podrijetlom iz Hrvatske i da ju je donio sa sobom kad se preselio iz Hrvatske u Englesku.

Pročitajte više