Beč: Završen sastanak o suzbijanju trgovine ljudima

TRGOVINA ljudima u zemljama jugoistočne Europe je u porastu, istaknuto je u utorak, na konferenciji za novinare u bečkom Centru Ujedinjenih naroda, nakon završetka sastanka o strategiji suzbijanja trgovine ljudima u jugoistočnoj Europi.

Radi suzbijanja toga problema zemlje jugoistočne Europe odlučile su poduzeti zajedničke mjere kako bi se učinkovito suprotstavile i sprječavale trgovinu ljudima. Novi program obuke suzbijanja trgovanja ljudima uključuje i provedbu priručnika "Regionalna norma za obuku policije o suzbijanju trgovine ljudima u jugoistočnoj Europi", koji je predstavljen i na konferenciji za novinare. To je regionalni program u čijoj provedbi sudjeluje 12 država jugoistočne Europe: Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina i Hrvatska te izaslanstvo s Kosova.

Stručnjak u Odjelu za suzbijanje trgovine ljudima, u Uredu UN-a za sprečavanje kriminala i zlouporabu droga (UNODC), Burkhard Dammann, istaknuo je na konferenciji za novinare "da je ovaj skup dobar primjer da zapadna Europa sada uči od jugoistočne Europe, o tome kako se može zajednički raditi učinkovitije".

Stručnjak u UNODC-u Kristina Kangaspunta je posebno istaknula da su od država jugoistočne Europe Albanija, Moldavija, Bugarska i Rumunjska države iz kojih se najviše trguje s ljudima. Mnoge žrtve završavaju u zapadnoj Europi, posebice u Italiji i Njemačkoj, i to naročito žene od 19 do 25 godina. Kangaspunta je istaknula kako je prema jednoj studiji sedamnaest posto ukupnog broja svih počinitelja toga zločina rođeno u Njemačkoj. Zaključila je da je od trinaest država jugoistočne Europe njih sedam prihvatilo Protokol UN-a protiv trgovine ljudima (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Turska), a da su to učinile samo tri države članice Europske unije.

Pročitajte više