Benčić: Odmah krećemo u borbu protiv DP-ovog plana

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zastupnica Možemo Sandra Benčić najavila je da će njihov Klub odmah krenuti u stvaranje institucionalnih i zakonodavnih mehanizama koji će onemogućiti Domovinski pokret (DP) u nakani privatizacije strateških resursa i poručila da će biti aktivni u obrani manjina.

"Vidimo da je DP već nametnuo huškačku retoriku prema svima koji imaju manje moći u društvu. S terena dobivamo informacije o verbalnim, ali ne samo verbalnim, napadima na građane koji pripadaju manjinama", rekla je Benčić nakon konstituiranja Hrvatskog sabora.

Osim toga, očito je da DP namjerava privatizirati neke strateške hrvatske resurse, u prvom redu državno poljoprivredno zemljište i HEP, ustvrdila je.

"Mi ćemo se odmah, od prvog dana, boriti da stvorimo institucionalne i zakonodavne mehanizme koji će im to onemogućiti jer jednom kad se dogodi, to se ne da popraviti. Bit ćemo izrazito aktivni i u obrani građana s manje moći u društvu, koje DP posebno 'pikira' i napada", naglasila je. 

"Svjesni smo gdje su Radićevi interesi"

Komentirajući to što zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić ipak neće biti ministar u novoj Vladi, Benčić kaže kako je možda napokon shvatio da bi na političkoj funkciji mogao potencijalno biti u sukobu interesa.

"Svjesni smo gdje su njegovi interesi - na privatnoj strani, pa se onda za tu stranu odlučio. No, nemojmo se zavaravati, Radić u Vladi ima svog 'proxyja', odvjetnika Antu Šušnjara (budućeg ministra gospodarstva) koji će mu rješavati sve situacije bitne za njegov privatni džep", rekla je.

Znakovito je da je Radić nakon godinu i pol dana čekanja sada dobio dozvolu za svoju energanu, dodala je. "Bit će velika borba da u Saboru i ostale aktere uvjerimo da se mora jasno reći 'ne' privatizaciji strateških resursa Hrvatske na koje Radić pikira", izjavila je zastupnica.

Govoreći o Ivanu Šipiću, teologu koji će biti ministar demografije, Benčić je ocijenila kako su iz DP-a sve sami time rekli pa je jasno u kojem će smjeru ići demografske mjere. 

"Ključne demografske mjere su javno dostupni stanovi, mjesto u vrtiću za svako dijete, omogućavanje roditeljima da uravnoteže privatni i poslovni život, kvaliteta obrazovanja djece, radnih mjesta, visina plaća.... Ako to uspijemo napraviti u sljedeće četiri godine, to će zaustaviti odljev ljudi, a vjerujemo da će se neki početi i vraćati. Ovo što oni pričaju nisu demografske mjere", istaknula je.

Pročitajte više