Benedikta XVI. dočekuju prosvjednici na Cvjetnom: Želite li platiti dolazak Pape u Hrvatsku?

UDRUGA građana za zaštitu ljudskih prava "David" pozvala je mlade, i sve druge koji se tako osjećaju, da 3. lipnja dođu na prosvjed na Cvjetnom trgu protiv plaćanja dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku.

"Pozivamo mlade da se pridruže prosvjedu u Zagrebu, kako bi poslali jasnu poruku mračnoj prošlosti i sadašnjosti Katoličke crkve i njihovim papama koji su odgovorni za živote milijuna ljudi po čitavom svijetu", piše Udruga David u svome pozivu na prosvjed. Temeljno pitanje za ovu udrugu je zašto građani moraju plaćati njegov dolazak u Hrvatsku.

Podsjećaju da je na temu dolaska Pape u Hrvatsku predsjednik Josipović rekao da bez obzira jesmo li vjernici ili ne, svi znamo da imamo kršćanske korijene te da to cijenimo i poštujemo. "Kršćanstvo je u naravi besplatno, a to znači provođenje Božanskih zakona u svojem životu bez obzira na pripadnost bilo kojoj konfesiji. Međutim, katolicizam nije besplatan. Financira se milodarima i iz državnog proračuna", pišu iz Davida i dodaju kako sekularna država funkcionira po Ustavu i odnosi se na kršćanske vrijednosti.

"Pripadanje Rimokatoličkoj crkvi u Hrvata i nije besplatno"

"Ne samo na katoličke vrijednosti. Katolicizam je nešto drugo. To je pripadanje Rimokatoličkoj crkvi u Hrvata i nije besplatno. Milodari i proračunska sredstva države su naknada za mirnu savjest koju iskazujemo spram Boga putem posredovanja i učenja svećenstva. Imamo li pritom doista mirnu savjest, to je drugo pitanje. Kako nismo sposobni sami se pobrinuti za svoje mentalno i duhovno zdravlje potrebno nam je posredništvo, u konkretnom slučaju Crkve na čelu s Papom, čije usluge posredovanja plaćaju svi građani i građanke Lijepe naše. Građani i građanke. Ne katolici. Ne kršćani", pišu iz Davida i dodaju kako katolici idu u crkvu, dok građani i građanke ne idu, kao ni kršćani.


"Papa ne ide u crkvu. Papa je Rimska Crkva. Katolici idu u posjet toj i takvoj Crkvi. Ne idu u posjet državniku. Međutim, činjenica je da narod plaća porez koji se koristi za posjet državnika Vatikana koji dolazi kao katolički poglavar Crkve koja nije država? Gdje tu vidimo sekularnost Ustava", pitaju se iz udruge David.

Pitaju političare i građane Hrvatske zašto svi porezni obveznici plaćaju dolazak Pape kada je on "samo poglavar Rimokatoličke crkve, ali ne time i predstavnik i poglavar građana, građanki, kršćana, muslimana, protestanata, pravoslavaca i drugih". "Nigdje ne piše da su porezni obveznici katolici. Nigdje ne piše da narod treba platiti dolazak katoličkog pape 42 milijuna kuna", pišu iz Davida.

"Nezakonito trošenje proračunskih sredstava"

Pitaju se iz Udruge je li kršćanski, ili je samo katolički, da kardinali i biskupi stoluju u bogato opremljenim palačama, a država ih nagrađuje novcem iz proračuna svih građana. "Ako papa dolazi samo u državni posjet tada Vlada treba jasno reći zbog čega je bitno trošiti proračunska sredstva kada Vatikan nije članica EU i nema bitnu ulogu u odlučivanju u pristupanju Hrvatske EU. Ako dolazi kao poglavar Crkve tada njegov dolazak treba platiti hrvatska Crkva i sama Sveta Stolica. Na ovaj način se nezakonito troše sredstva proračuna na povećanje davanja Svetoj Stolici a mimo Ugovora koji su potpisani između RH i Svete Stolice, te je time prekršen zakon", upozoravaju iz udruge David.


Podsjećaju da je 2009. godine u proračunu pod izlikom sporazuma između Svete Stolice i Hrvatske izdvojeno 283 milijuna kuna, dok je po istoj stavci 2010. isplaćeno 266,5 milijuna kuna. "Po tim bi projekcijama na istoj stavci Katolička crkva u 2011. godini dobila 290.130.000 kuna, dakle 8,7 posto više nego u protekloj godini. Procjena troškova za papin posjet je oko 42.000.000 kuna, što povećava izdatke u 2011.godini  Katoličke crkve na 332.130.000 kuna, te se postotak za ovu godinu bitno povećava. Ne postoji pravna osnova za tako nešto, pogotovo ako Papa dolazi u posjet katolicima i zbog proglašenja kardinala Stepinca svetim", pišu iz Davida.

Podsjećaju da je treći posjet pape Ivana Pavla II. 2003. godine porezne obveznike stajao 30 milijuna kuna, a prva dva posjeta 100 milijuna kuna za uređenje Žnjana te još 80 milijuna za projekte u Dalmaciji. Posjet Zadru pet godina kasnije je stajao 4 milijuna kuna. "Nije neuobičajeno da se u mnogim državama prije papinih dolazaka polemizira o popriličnim troškovima tih posjeta i tko ih treba namiriti – svi porezni obveznici ili samo katolici. Sekularnost je (očito)  izražena milijunima, a ne ustavom zajamčenim ljudskim pravima", pišu iz Davida.

"Papa&Co nam pomaže da rastemo kroz spoznaju o nepotrebnom plaćanju najveće iluzije čovječanstva"

Podsjećaju kako je većina novca od 7,5 milijuna eura za Benediktov posjet Portugalu isplaćen iz proračuna, dok je njegov četverodnevni posjet Velikoj Britaniji stajao 24 milijuna eura, a posjet Španjolskoj oko milijun eura. "Kada zbrojimo sve iskazane milijune, dolazimo do činjenice da posjeti pape državama više nalikuju financijskim spektaklima rastrošnosti na teret državnih proračuna nego posjetama namijenjenim duhovnoj obnovi", pišu iz Davida.

Pitaju se je li smisao Papina posjeta novi izdatak na teret naroda ili politički spektakl "posvećivanja Stepinca kao naknade za maksimu 'kruha i igara'". "Glas savjesti nema vrijednost izraženu u milijunima, ali zato milijuni poreznih obveznika (bez njihova utjecaja) sigurno putuju u Vatikan. Papa dolaskom u Hrvatsku nezakonito troši novac poreznih obveznika te je stoga pitanje ujedno i odgovor na plaćanje duhovnog razvitka osobe – platiti možete i sami sebi za učinkovitiji način samospoznaje. Spektakl plaćanja dolaska Benedikta XVI. nije toliko atraktivan, a da bi se platila i isplatila skupa proračunska ulaznica. Papa&Co nam upravo pomaže da rastemo kroz spoznaju o nepotrebnom plaćanju najveće iluzije čovječanstva", zaključuju iz Udruge David i pozivaju na prosvjed koji će se održati prvoga dana posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Pročitajte više