Beograd ne želi povući Rezoluciju o Kosovu, diplomacijom pokušava izgladiti spor s EU-om

SRBIJA i dalje odbija povući Rezoluciju o Kosovu, koju je predala Glavnoj skupštini UN-a, no istovremeno snažnim diplomatskim aktivnostima nastoji izgladiti sukobe koji su zbog toga nastali s Europskom unijom.

Beogradske večernje novosti tvrde da će se "odlučujuća bitka oko srpske Rezolucije o Kosovu" idućih dana voditi paralelno u New Yorku i Bruxellesu te navode da su sve opcije otvorene osim jedne – da Beograd povuče dokument iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Analitičari upozoravaju: S EU-om će biti teško postići kompromis

Srpski predsjednik Boris Tadić već sutra putuje u Bruxelles kako bi u razgovoru s visokom predstavnicom EU-a Catherine Ashdown pokušao izgladiti očiti sukob između Srbije i EU-a nastao nakon što je Europska unija od Beograda zatražila da odustane od zahtjeva da se o rezoluciji o Kosovu raspravlja pred vrhovnim tijelom UN-a, što je Beograd odbio. Ukoliko Tadić uspije postići kompromisno rješenje, tvrdi list, tekst Rezolucije bi ipak mogao biti "dorađen" amandmanima na samoj sjednici Glavne skupštine UN-a, najavljenoj za petak.

U isto vrijeme Srbija "napada" i UN. U SAD je, naime, već danas otputovao ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić. On će, kako se tvrdi, u New Yorku obaviti niz konzultacija i razgovora s predstavnicima država članica Glavne skupštine ne bi li tako osigurao što širu podršku Rezoluciji, ali i pokušao spriječiti nova priznanja Kosova. Srpski mediji tvrde da su pritisci zemalja Zapada na zemlje koje još nisu priznale Kosovo vrlo intenzivni.

Pojedini politički analitičari u Srbiji tvrde kako će visoka predstavnica UN-a Ashdown na susretu s Tadićem i dalje inzistirati da Srbija povuče rezoluciju te da će biti vrlo teško postići kompromis na tom susretu. Dio analitičara upozorava i kako je unutar zemalja članica EU-a primjetna nervoza zbog nejedinstvenog stava i neslaganja oko pitanja Kosova, ali i zbog činjenice da, suprotno očekivanjima, nedavna odluka međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova nije izazvala val novih priznanja u Europi i svijetu. Iz toga izvlače zaključak kako je taj sud očito donio političko, a ne pravno mišljenje.

Pročitajte više