Beograd: Reakcije na napad na hrvatske diplomate

HRVATSKA strana izrazila je u četvrtak očekivanje da će nadležna tijela u Srbiji u najkraćem mogućem roku utvrditi istinu o napadu na dvojicu hrvatskih diplomata u srijedu navečer u Beogradu u elitnom naselju Senjak, i da će kazniti napadače.

Zamjenik hrvatskog veleposlanika u Beogradu zadužen za konzularne poslove Branimir Lončar i prvi tajnik veleposlanstva Boris Herceg napadnuti su dok su sjedili u parkiranom automobilu "golf" diplomatskih tablica, u ulici Sanje Živanović kod broja 34.

Na njih je, psujući, prvo nasrnuo jedan muškarac a potom još trojica koja su izašla iz automobila marke "audi" talijanskih registracijskih oznaka. Jedan od te trojice razbio je staklo i Hercega više puta udario šakom u glavu.

Na poziv Borisa Hercega, na mjesto događaja ubrzo je stigla policijska ophodnja, ali su napadači u međuvremenu pobjegli.

MUP Srbije je priopćio da su hrvatski diplomati, koji nisu tražili liječničku pomoć, dali opis napadača te se za njima intenzivno traga.

Pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Damir Došen u četvrtak je veleposlaniku Srbije i Crne Gore (SCG) u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu predao prosvjednu notu u kojoj se izražava "oštar prosvjed zbog napada i zahtijeva cjelovita informacija o poduzetom".

U priopćenju MVPEI-a se navodi da hrvatska strana u prosvjednoj noti "očekuje da počinitelji napada budu što prije otkriveni i kažnjeni, te traži puno jamstvo za sigurnost djelatnika Veleposlanstva RH u Srbiji i Crnoj Gori".

Veleposlanik Cvetićanin je izrazio žaljenje i uvjerenost da će se poduzeti sve kako bi počinitelji bili otkriveni i kažnjeni, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore osudilo je u četvrtak napad na dvojicu hrvatskih diplomata a ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković je u poruci ministrici vanjskih poslova RH Kolindi Grabar-Kitarović osudio napad i istaknuo da policija intenzivno traga za počiniteljima.

O incidentu su se očitovali i najviši hrvatski dužnosnici. Predsjednik Stjepan Mesić je pozvao srpske vlasti da uhite i kazne napadače kao i moguće nalogodavce napada.

Premijer Ivo Sanader je također zatražio brzu istragu. On je iznio pretpostavku da se radi o pojedinačnom incidentu koji nema nikakvih drugih političkih implikacija.

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić rekao je, u telefonskoj izjavi za Hinu, da je policija u Beogradu reagirala pravodobno i da hrvatska strana očekuje da će počinitelji ubrzo biti otkriveni. On je također izrazio nadu da najnoviji incident neće utjecati na dobrosusjedske odnose Hrvatske i SCG koji u posljednje vrijeme, kako je rekao, bilježe stalan uspon.

Pročitajte više