Berger: Clinton CIA-u ovlastio da ubije Bin Ladena

CLINTONOVA administracija dala je CIA-i sve potrebne ovlasti i sredstva za likvidaciju terorističkog vođe Osame bin Ladena, rekao je u utorak Samuel Berger, savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

"Nije moglo biti nikakve sumnje u namjere predsjednika Clintona kada je poslao 60 krstarećih projektila Tomahawk na bin Ladena u kolovozu 1998.", rekao je Berger pred Povjerenstvom za 11. rujna.

Mandat CIA-e, naglasio je, nikada nije bio nejasan.

Borba protiv terorizma "bila je najvažniji prioritet naše nacionalne sigurnosti", istaknuo je.

"Angažman predsjednika Clintona i potpredsjednika Ala Gorea na sprečavanju i borbi protiv terorizma zalazio je u dubinu... Obojica su mnogo puta stranim čelnicima naglasila važnost problema", dodao je.

Berger je priznao ipak da u vrijeme Clintonove administracije FBI nije dovoljno sudjelovao u borbi protiv terorizma. FBI nam je dao "dojam da al-Qaida ima ograničene kapacitete za djelovanje u Sjedinjenim Državama te da je njezina nazočnost u zemlji pod nadzorom", rekao je.

Neovisno istražno povjerenstvo, neslužbeno zvano i Povjerenstvo za 11. rujna, ispituje vladinu politiku koja je dovela do terorističkih napada na Sjedinjene Države u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Pročitajte više