Berlin: Političari traže od Italije oslobađanje svojih državljana

VODEĆI njemački političari zatražili su od Italije hitno oslobađanje Eliasa Bierdela, voditelja njemačke humanitarne organizacije Cap Anamur, uhićenog u ponedjeljak nakon što je brod njegove organizacije uplovio u sicilijansku luku Porto Empedocle s tridesetak afričkih izbjeglica. Talijanske vlasti su nakon toga u pritvoru zadržale Bierdela i kapetana broda Stefana Schmidta te su zaplijenile brod.

Njemačka ministrica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek Zeul (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) te ministar najveće njemačke savezne pokrajine Nordrhein - Westfalen Harald Schartau (SPD) istaknuli su u zajedničkom priopćenju da je "nedopustivo kazniti njemačke humanitarce samo zato što su pružili pomoć osobama u nevolji". Humanitarne akcije ne smiju biti kriminalizirane, zaključuje se u priopćenju.

Talijanske vlasti Bierdelu i njegovoj organizaciji "Cap Anamur" predbacuju "aktivnu pomoć u krijumčarenju ljudima". Brod "Cap Anamur" je prije tri tjedna 37 afričkih izbjeglica spasio od brodoloma.

Vlasti u Italiji sumnjaju u istinitosti priče izbjeglica koji tvrde da potječu iz krizne sudanske oblasti Darfura. Vlasti u Berlinu su odbile zajednički azil za 37 izbjeglica tvrdeći da brod koji plovi pod njemačkom zastavom nije istodobno i njemački teritorij. Talijanske vlasti također odbijaju pružiti azil opravdavajući to činjenicom da je brod "Cap Anamur", s obzirom da se nalazio u malteškim teritorijalnim vodama, trebao uploviti u tamošnju luku.

Pročitajte više