Berlin: Upitno ukidanje embarga na uvoz oružja Kini

IZMEĐU njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i stranaka njemačke koalicijske vlade Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih razvio se sukob glede mogućeg ukidanja embarga Europske unije na izvoz oružja u Kinu, za što se zauzima njemački kancelar, javljaju njemački mediji u petak pozivajući se na krugove bliske vladi.

Predsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer izjavio je za državnu TV postaju NDR da trenutno ne vidi niti najmanju mogućnost za ukidanje embarga. On smatra da je njemački kancelar trenutno osamljen glede svog stajališta prema embargu. "Mi smo drugačijeg mišljenja od kancelara i trenutno se na našoj strani nalazi više istomišljenika", zaključio je predsjednik Zelenih.

I potpredsjednik SPD-ovog zastupničkog kluba Gernot Erler je izrazio skepsu glede mogućeg ukidanja embarga na izvoz oružja Kini. On je izrazio "razumijevanje" za Schroederovo stajalište, ali je potvrdio da unutar socijaldemokratskog zastupničkog kluba "na postoje izgledi" za ukidanje embarga.

Njemački kancelar je u jednom intervjuu danom sredinom tjedna potvrdio svoja nastojanja za ukidanje embarga. Na opasku da njemački Bundestag odbija ukidanje embarga Schroeder je objasnio da je "vanjska politka još uvijek stvar vlade a ne Bundestaga".

Schroeder je prilikom nedavnog posjeta Kini kineskom državnom vodstvu obećao da će se zauzeti za ukidanje embarga na izvoz oružja u Kinu donesenog nakon brutalnog gušenja studentskog prosvjeda na pekinškom Trgu nebeskog mira 1989.

Europsko vijeće je na summitu u prosincu donijelo zaključak o "postupnom stvaranju uvjeta za ukidanje embarga". Promatrači međutim procjenjuju da se stajalište Europske unije promijenilo, pogotovo nakon nedavnog donošenja zakona u Kini koji omogućava vojnu intervenciju u slučaju proglašenja samostalnosti Tajvana.

Pročitajte više