BERLINALE: ZLATNI MEDVJED FILMU "GEGEN DIE WAND"

Njemački film "Gegen die Wand" ("Glavom kroz zid") redatelja Fatiha Akina dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film u glavnoj konkurenciji 54. međunarodnog fimskog festivala u Berlinu.

Srebnog medvjeda je osvojio argentinski film "El abrazo partido" ("Izgubljeni zagrljaj") redatelja Daniela Burmana dok je nagradu za najbolju režiju dobio južnokorejski redatelj Kim Ki - Duk za film "Samaritanke".

Međunarodni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio američkoj glumici Charlize Theron za ulogu u filmu "Monster" ali i Kolumbijki Catalini Sandino Moreno za ulogu u američko-kolumbijskoj koprodukciji "Maria Full of Grace". Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Danielu Hendleru za ulogu u "Izgubljenom zagrljaju".

Jedinom hrvatskom filmu u službenoj konkurenciji "Svjedoci" redatelja Vinka Brešana je prije toga odlukom žirija dodijeljena Mirovna nagrada ovogodišnjeg Berlinala. U obrazloženju se navodi da Brešanov film označava kraj" poslijeratne šutnje" te omogućava "dijalog i pruža nadu". Mirovna nagrada, koju podržava i Udruga liječnici protiv atomskog naoružanja, (IPPNW) je dotirana s 5.000 eura. Hrvatski film je osim toga posebno pohvaljen od Ekumenskog žirija njemačke katoličke i evangeličke crkve koja ističe filmove koji "na poseban način pokazuju vrijednosti Evenđelja" te gledatelje "senzibiliziraju za socijalne teme". Pobjednik Berlinala "Glavom kroz zid" se bavi problemima turskih građana u Njemačkoj druge i treće generacije.

(Hina) xnkre ysb

Pročitajte više