KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš o masovnom cijepljenju: Mogu se koristiti i resursi Hrvatske vojske

Foto: Pixsell

MINISTAR zdravstva Vili Beroš najavio je danas na sjednici vlade da će od 1. svibnja u Hrvatsku tjedno stizati 230.000 doza cjepiva te pozvao građane da se prijave za cijepljenje kako bi se zaštitili od težih oblika covida-19 i dugotrajnih posljedica te bolesti.

"Sve je veći pritisak na bolnički sustav s naglaskom na mlađu populaciju. Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66.7 godina, 15 posto su mlađi od 50 godina, 15 posto u dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina", kazao je Beroš.

Uskoro treća faza cijepljenja populacije

Pred nama je još jedna prekretnica u provedbi cijepljenja. Dolazak veće količine cjepiva tijekom svibnja i lipnja omogućit će intenziviranje procesa cijepljenja, poručio je.

Beroš: Zavodi dobili uputu da koriste i resurse civilne zaštite i vojske 

Zavodi za javno zdravstvo dobili su uputu da u proces cijepljenja uključe sve ustanove i privatne zdravstvene radnike u mreži javne zdravstvene službe, da uz cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine organiziraju mobilne timove i dovoljan broj mjesta za cijepljenje te da pritom koriste i resurse civilne zaštite i vojske, rekao je Beroš.

Akcijski plan cijepljenja prioritetnih skupina bit će dostavljen sljedećeg tjedna pa će se moći započeti s trećom fazom cijepljenja šire populacije, najavio je Beroš.

Dosad je u Hrvatsku stiglo 902.670 doza cjepiva te je aplicirano 80 posto tih doza. Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 14.2 posto postignut je u dobnim skupinama iznad 60 godina.

Najveći obuhvat s prvom dozom ima Krapinsko-zagorska županija (15.8 posto), a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5.7 posto).

Beroš je također naveo da je do 21. travnja u bolnicama obrađeno više od 12.000 post-covid pacijenata. 

Pročitajte više