Beroš se zarazio u subotu? U nedjelju bio u vladi, nitko ne ide u samoizolaciju

Foto: Vlada/Pixsell

DANAS je iz Ministarstva zdravstva potvrđeno da je ministar Vili Beroš zaražen koronavirusom.

Kako je na sjednici vlade rekao državni tajnik u Beroševom ministarstvu, Tomislav Dulibić, Beroš je sinoć dobio temperaturu te se testirao na covid-19. Rezultati testiranja stigli su jutros i Ministarstvo zdravstva je tijekom sjednice vlade priopćilo da je Beroš pozitivan na covid-19.

N1 je danas objavio da se sumnja da se Beroš koronavirusom zarazio prošle subote tijekom posjeta Općoj bolnici Varaždin, ali to se još uvijek ne zna sa sigurnošću.


Beroš prošle subote prilikom posjeta varaždinskoj bolnici

S kim je sve Beroš bio u kontaktu od subote? S članovima vlade i premijerom u nedjelju, sa stožerom u ponedjeljak

Beroš je u nedjelju sudjelovao na sastanku u zgradi vlade, na kojem je bio i premijer Plenković.

Iz vlade poručuju kako se i na slici koju su i premijer Andrej Plenković i sama vlada objavili na Twitteru vidi da su svi sudionici sastanka nosili maske i sjedili na primjerenom razmaku. Iz vlade kažu i da su svi prozori bili otvoreno za vrijeme trajanja sastanka.

U ponedjeljak je pak ministar Beroš bio na press konferenciji Stožera civilne zaštite. Ta press konferencija je održana u zatvorenom prostoru, ali sudionici su također držali distancu, a Beroš je nosio masku.


Ministar Vili Beroš na press konferenciji stožera održanoj u ponedjeljak

Vlada: Procjena epidemiologa je da nije ostvaren bliski kontakt

Zbog toga nas je zanimalo je li ikome od članova vlade s kojima je Beroš bio u kontaktu određena mjera samoizolacije.

Kako su neslužbeno poručili iz vlade, procjena epidemiologa je bila da nije ostvaren bliski kontakt i da nitko od članova vlade ne mora u samoizolaciju.

Što HZJZ smatra bliskim kontaktom?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo bliskim kontaktom smatra "udaljenost od oko dva metra od oboljele osobe ili boravak u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od COVID-19, ali dulje vrijeme, u trajanju dulje od 15 minuta (npr. učionica, soba za sastanke ili druga prostorija; kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata; kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu), a bez osobne zaštite opreme (rukavica, pregača, maska, zaštita za oči)".

Uz to, bliskim kontaktom se smatra i "direktan kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenje osobne zaštitne opreme".

"Za sada bliskim kontaktom se ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. prolazak pored ili hodanje uz oboljelu osobu", stoji na stranicama HZJZ-a.

Pročitajte više