KORONAVIRUS U SVIJETU

Biden i Kamala Harris dan prije inauguracije odaju počast umrlima od korone

Foto: EPA

IZABRANI američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris uoči preuzimanja vodstva države planiraju paljenjem svijeća odati počast gotovo 400 tisuća Amerikanaca umrlih u pandemiji koronavirusa.

Ta će ceremonija biti prvi federalni događaj u čast žrtava covida-19 te će se održati zadnjeg dana predsjedništva Donalda Trumpa. Njegovi kritičari optužuju ga da je odgovor njegove vlade na pandemiju krivac za to što SAD ima najveći broj umrlih na svijetu.

Dnevno umire više od tri tisuće ljudi

SAD je na putu da obori još dva crna rekorda - 24 milijuna zaraženih od početka pandemije i 400 tisuća smrtnih slučajeva, pokazuju Reutersovi podaci. Zemlja je u posljednjih tjedan dana imala više od 200 tisuća slučajeva, s prosječnim dnevnim brojem umrlih na 3220. 

Svečano odavanje počasti novog američkog vodstva održat će se oko 17 sati po lokalnom vremenu kod Lincoln Memoriala, nakon čega slijedi minuta šutnje i zvonjava 400 zvona u Georgetownu u čast 400 tisuća umrlih. 

Bidenov tim priopćio je kako će se ceremoniji pridružiti stotine gradova, sela i zajednica diljem SAD-a. U priopćenju se dodaje kako se Amerikanci ohrabruju da zapale svijeće i na svojim prozorima.

Prioritet je borba protiv korone

Biden je kao glavni prioritet svog mandata, koji kreće sutra nakon inauguracije, odredio borbu protiv koronavirusa i recesije koju je pandemija uzrokovala. 

Mnoge od planiranih mjera suprotne su Trumpovom dosadašnjem pristupu - obavezno nošenje maski u federalnim institucijama, zrakoplovima i autobusima i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 

Biden želi i ubrzati cijepljenje te u prvih 100 dana mandata cijepiti 100 milijuna ljudi. Poziva i na osnivanje centara za cijepljenje u četvrtima, bolju suradnju federalne razine i saveznih država te mobilizaciju 100 tisuća zdravstvenih radnika.

Pročitajte više