BiH: 49 prijeratnih općina podijeljeno

U Bosni i Hercegovini je od 108 prijeratnih općina čak 49 njih podijeljeno entitetskom granicom između Federacije BiH i Republike Srpske, čime je umanjena ekonomska snaga novih općina, izjavio je u subotu predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Neđo Miličević u raspravi o lokalnoj samoupravi na okruglom stolu "Ustav BiH za modernu, europsku državu" što ga je u Mostaru organizirala njemačka fondacija Kornad Adenauer.

Miličević je rekao kako u Ustavu BiH uopće nema odredbi o lokalnoj samoupravi, te je upozorio na opasnost da bi se Brčko distrikt mogao izdvojiti, kako je rekao, u treći entitet. Brčko distrikt je jedina administrativna jedinica u BiH koja prostorno zahvaća područje i Federacije BiH i Republike Srpske.

Osim o lokalnoj samoupravi, za dvodnevna rada tog okruglog stola istaknuti bosansko-hercegovački i njemački stručnjaci za ustavno i međunarodno pravo raspravljali su i o Daytonskom ustavu BiH, po kojemu je ta zemlja ustrojena od Federacije BiH i Republike Srpske.

Diskutanti, pravni stručnjaci iz Federacije BiH zauzimali su se za promjenu Daytonskog ustava BiH tražeći ukidanje entiteta dok su se stručnjaci iz Republike Srpske protivili takvim prijedlozima.

(Hina) xpg ydv

Pročitajte više