BiH: Beograd i Banja Luka neovlašteno dogovaraju granični režim

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je da su vlasti Republike Srpske i Srbije bez potrebnih konzultacija i suglasnosti dogovorile otvaranje granice između BiH i Srbije za pogranični promet te je najavio da se takvo ponašanje neće dopustiti.

Ministarstvo sigurnosti priopćilo je medijima da je krizni stožer RS-a osobama iz tog entiteta koje imaju poljoprivredno zemljište na teritoriju Srbije omogućio prelazak granice radi obavljanja radova i to od četvrtka.

Istodobno je vlada Srbije odlučila otvoriti do sada zatvorene prijelaze za pogranični promet prema BiH, no o tome nisu obavijestili ministarstva vanjskih poslova i sigurnosti susjedne države.

Ministar sigurnosti Radončić naredio je Graničnoj policiji BiH da ne dopusti provedbu odluka koje su donijele vlasti u RS-u i Srbiji.

"Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH", navodi Radončić.

"Vijeće ministara BiH svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagatelja, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH", stoji u priopćenju.

O svojim odlukama koje se tiču odnosa s BiH Beograd je dužan na odgovarajući način obavijestiti tijela vlasti susjedne države i zatražiti potrebnu suglasnost, piše nadalje u priopćenju.

"Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja  suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine", izjavio je Radončić.

Srbija je granice s BiH za sav putnički promet zatvorila odmah po izbijanju epidemije prouzročene koronavirusom.

Pročitajte više