BiH: Počelo suđenje u slučaju "Hercegovačka banka"

PRED Sudom BiH u Sarajevu počelo je u petak suđenje bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Anti Jelaviću i još četvorici bosanskohercegovačkih Hrvata osumnjičenih za zloupotrebe fondova kojima je raspolagala "Hercegovačka banka" iz Mostara.

Tročlanim sudbenim vijećem koje će voditi postupak protiv Jelavića, Miroslava Prce, Miroslava Rupčića, fra Ivana Ševe i Ivice Karlovića predsjedava britanski sudac Malcolm Simmons, a u njegovu sastavu su i Amerikanka Carolyn Temin te domaći sudac Branko Perić.

Optužnica tereti petoricu bivših istaknutih dužnosnika hrvatskog naroda u BiH te bivše članove uprave "Hercegovačke banke" da su zloupotrijebili pomoć koja je preko računa otvorenih u toj banci slana kao pomoć Republike Hrvatske Hrvatima u BiH.

Uz zloupotrebu i prenamjenu pomoći, o čijem iznosu optužnica izrijekom ne govori a prema ranijim nagađanjima mogla bi iznositi od oko stotinu milijuna eura, Jelavića i ostali tereti se i za financijske malverzacije, utaju poreza i zloupotrebu ovlasti te nesavjesno poslovanje.

Čitanju optužnice prethodila je rasprava u kojoj su optuženi i njihovi branitelji pokušali osporiti zakonski osnov za vođenje postupka protiv njih kao i pravnu i ustavnu utemeljenost Suda BiH pa tako i sastava sudskog vijeća.

Odvjetnik Žarko Bulić, koji zastupa Miroslava Prcu, ustvrdio je kako je protuustavno to da suci koji su strani državljani sude građanima BiH pred domaćim sudom, a također je inzistirao na činjenici da Sud BiH nije ovlašten za vođenje postupka kažnjivog po zakonu Federacije BiH.

Takva mogućnost postojala bi jedino ukoliko bi se optuženi teretili za pronevjeru novca države BiH, što ovdje nije slučaj jer je riječ o optužbama za raspolaganje novcem Republike Hrvatske, tvrdio je Bulić.

Ovaj sarajevski odvjetnik također je inzistirao na tome da njegov branjenik ima pravo na imunitet od kaznenog progona.

Bulić, kao i Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović ponovo su tražili da njihovi branjenici, koji su u zatvoru od siječnja ove godine, budu pušteni na slobodu, što je sudbeno vijeće, kao i sve druge prigovore, odbilo.

Ante Jelavić u sudnici je pak održao pravi politički govor osporavajući svaku zakonsku utemeljenost činjenice da postupak protiv njega vode stranci na jeziku kojega on ne razumije.

"U ovom trenutku izjavljujem da optužnicu ne razumijem, ne razumijem cijeli postupak, ne razumijem jezik na kojemu se on vodi, i, što je najtragičnije, u ovom trenutku ne znam ni tko me tuži ni tko mi sudi", kazao je Jelavić čitajući unaprijed pripremljenu izjavu.

On je ustvrdio kako Sud BiH nije nikakva nepristrana pravosudna institucija nego oruđe "međunarodnog protektorata" u njegovoj zemlji.

Bivši član Predsjedništva BiH izjavio je također kako je žrtvom političke zavjere kojom ga se želi politički i moralno kompromitirati jer "nije slijepo slušao diktat međunarodne zajednice" i nije pristao pomoći "proces urušavanja opstanka hrvatskog nacionalnog bića u BiH".

"Budite uvjereni da je moja savjest mirna. Za svoja politička uvjerenja spreman sam podnijeti puno više od vašeg progona, poniženja i oduzete slobode", kazao je Jelavić obraćajući se sucima i kanadskom tužitelju Johnu McNairu.

Fra Ivan Ševo jedini je od optuženih koji se također obratio sudbenom vijeću, no to je iskoristio samo kako bi pročitao izjavu što ju je povodom podizanja optužnice protiv njega u svibnju ove godine dao provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Soldo. U toj izjavi zdušno se brani fra Ivana Ševu zbog njegova zalaganja za dobrobit katoličkog puka u Mostaru i Hercegovini.

Iako je Jelaviću i Ševi dopustio da kažu što su imali, sudac Simmons upozorio je kako ubuduće neće dopustiti da sudnica bude "forum za političke govore" dodajući kako od toga nitko neće imati koristi.

Suđenje će se nastaviti izvođenjem svjedoka tužbe i obrane.

Nakon odluke sudbenog vijeća o nastavljanju procesa idućeg tjedna, Jelavićev odvjetnik Muselimović je novinarima kazao kako će se najvjerojatnije povući iz procesa, jer ne vjeruje u nepristranost suđenja pred Sudom BiH.



Pročitajte više