BiH: Provizija za korupciju ili za ratne zločince?

IZVJEŠĆE o sumnjivom poslovanju ´Elektroprivrede Republike Srpske´ što ga je sačinio posebni tim međunarodnih revizora otkrilo je pojedinačno najveći korupcijski skandal u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog sporazuma koji počinje dobijati sve ozbiljnije političke dimenzije.

Donedavni ravnatelj ´Elektroprivrede RS´ Svetozar Aćimović, kojega je s te dužnosti ovog tjedna smjenio Visoki predatavnik za BiH Paddy Ashdown, izjavio je kako je entitetsko političko vodstvo znalo i odobrilo sve poslovne aranžmane koje je međunarodna revizija proglasila štetnim ili protuzakonitim.

´Izvješća ´Elektroprivrede RS´ uvijek su bila na sjednici Vlade a mi smo poštovali sve njene zaključke, uključujući i isporuku struje tvrtki ´Energy Financing Team´ (EFT)´, izjavio je Aćimović na konferenciji za novinstvo u Banja Luci. On je izrijekom potvrdio kako je aranžman sa EFT-om svojim potpisom odobrio i tadašnji premijer srpskog entiteta a sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Međunarodna ravizija utvrdila je kako je ´Elektroprivreda RS´ samo prošle godine na sumnjiv način potrošila ili je oštećena za 166 milijuna konvertibilnih maraka (oko 80 milijuna eura) a najdvojbenijom stavkom smatra se enormna zarada što ju je na preprodaji struje proizvedene u Republici Srpskoj ostvario famozni EFT. Na čelu te tvrtke, čije je nominalno sjedište u Londonu, nalazi se poduzetnik podrijetlom iz Srbije Vuk Hamović, sin puno poznatijeg generala bivše JNA Rade Hamovića.

Poslovni aranžmani EFT-a na području bivše Jugoslavije koji su postali predmetom međunarodne istrage potječu iz 1991. godine kada je u Beogradu utemljeno tijelo koje je trebalo koordinirati rad elektroprivrednih poduzeća iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Hamovićeva off-shore tvrtka svoj presudni utjecaj ima zahvaliti činjenici da je na čudan način zakupila jedini dalekovod koji povezuje Republiku Srpsku sa tadašnjom SR Jugoslavijom. Struja koja se proizvodila na zapadnoj obali Drine prodavana je Srbiji i Crnoj Gori uz potpuno nepotrebno posredovanje EFT-a.

Ta je tvrka električnu energiju u RS kupovala po cijeni od 22 dolara po megavat-satu (MWh) a, primjerice, Crnogorcima prodavala po cijeni uvećanoj za cijelih deset dolara. U sličnim transakcijama uobičajena provizija bila bi tri posto dok je EFT za svoje ´posredovanje´ naplaćivala i do 40 posto provizije.

Međunarodni revizori koji su po odluci Paddyja Ashdowna imali zadaću utvrditi samo čijenično stanje nisu istraživali je li ovakva zarada završavala u džepovima pojedinaca ili je pak barem djelomice usmjeravana u još problematičnije tokove poput financiranja zaštite ratnih zločinaca kao što je Radovan Karadžić.

Ministar unutarnjih poslova RS Zoran Đerić obećao je policijsku istragu o ovom slučaju najvljujući kako bi prvi rezultati mogli biti poznati za ´mjesec-dva´. Bez obzira na to, nedvojbena je činjenica kako je bivši vrh Republike Srpske koji uz Ivanića uključuje i sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Mirka Šarovića bio uključen u sklapanje poslova EFT-a i ´Elektroprivrede´.

Banjalučke ´Nezavisne novine´ u petak su objavile fotografiju na kojoj se vide Šarović i Ivanić u društvu s rukovodstvom EFT-a prigodom nedavnog potpisivanja ugovora po kojemu je ta tvrka dobila posao izgradnje infrastrukture za novu hidroelektranu na Drini.

Predstavnici uprave EFT-a za sada nisu komentirali izvješće revizije o poslovanju ´Elektroprivrede´ no iz Ashdownova ureda u Sarajevu potvrđeno je kako će brritanske vlasti pozorno istražiti što zapravo radi i ime se bavi Hamovićeva tvrtka.

Zanimljivo je da je EFT u svoje uvozno-izvozne poslove usključio i ´Elektroprivredu BiH´ sa sjedištem u Sarajevu od koje je također kupovao struju po cijeni od 26 dolara za MWh a zatim je preprodavao s druge strane Drine o cijeni od 32 dolara.

Sarajevski tjednik ´Slobodna Bosna´ sugerira kako je to trag koji bi mogao dovesti do vrlo zanimljivih informacija i o poslovanju sarajevske elektroprivrede o čemu se također priprema izvješće međunarodne revizije koje bi trebalo biti objavljeno za dva tjedna.

Prema dokumentu do kojega je došao ovaj list utvrđeno je kako ne postoji objašnjenje zbog čega je samo za obnovu staklene fasade poslovnog sjedišta ´Elektroprivrede BiH´ u Sarajevu plaćeno milijun maraka više od tržišne cijene.

Svoj potpis na tu sumnjivu transakciju stavio je bivši jaki čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Edhem Bičakčić. Drugi SDA-ov kadar Meho Obradović kao ravnatelj ovog poduzeća praktično je poklonio ´svom´ nogometnom klubu ´Sarajevo´ milijun maraka a Islamskoj zajednici BiH donirao je 100 tisuća maraka.

Za nepune dvije godine direktorovanja - prije nego ga je smijenio bivši Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch - Obradović je uspio izgraditi kuću u Sarajevu čija je tržišna vrijednost sada oko milijun maraka a sada je iznajmljuje veleposlanstvu Malezije.

Međunarodni revizori navodno nemaju drastičnih primjedbi na rad sadašnje uprave ´Elektroprivrede BiH´ koju je postavila prethodna vlast predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Tijekom ožujka očekuje se i dovršenje izvješća o poslovanju ´Elektroprivrede Herceg-Bosne´ iz Mostara a za sada nema naznaka što bi ono moglo sadržavati.

Temeljita provjera poslovanja ovih poduzeća najodlučniji je korak što ga je međunarodna zajednica u BiH do sada poduzela kako bi prekinula postojanje paralelnih financijskih tokova u toj zemlji.

Vladavina nacionalnih stranaka tijekom rata i neposredno nakon njega značajnim se dijelom financirala upravo iz fondova monopolskih javnih poduzeća poput elektroprivreda i PTT sustava koji su uvijek bili pod strogim stranačkim nadzorom.

Pročitajte više