BiH vjerojatno odgađa primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini

PREDSJEDAVAJUĆI Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić rekao je u nedjelju kako će Bosna i Hercegovina najvjerojatnije donijeti odluku o odgodi primjene sporazuma o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom koji je trebao stupiti na snagu od 1. siječnja 2004.

Takva odluka mogla bi uslijediti zbog negativnih posljedica koje bi sporazum mogao imati za proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH.

Terzić je na sastanku u Sarajevu u nedjelju podržao zahtjeve poljoprivrednika o odgodi uvođenja bescarinskog režima, iako je samo prije desetak dana tvrdio kako neće biti odgode jer bi to zaustavilo bosanskohercegovački pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Poljoprivrednici su na sastanku s premijerom Terzićem zauzvrat najavili kako će odustati od masovnih prosvjeda i najavljene blokade granice nekoliko dana prije nove godine. Dogovoreno je da se uspostavi mješovito Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika poljoprivrednih proizvođača i Vlade koje bi radilo na izmjenama Zakona o carinskoj tarifi čime bi se zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja u BiH.

Pročitajte više