Biljana Plavšić u švedskom zatvoru slomila ruku

BIVŠA predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić koja po presudi haškoga Tribunala izdržava kaznu u švedskom zatvoru "Hinseberg", slomila je ruku bježeći od zatvorenica iz islamskih zemalja, prenose banjalučke Nezavisne novine od srijede izjavu Vaske Plavšić, supruge Biljaninog brata Zdravka.

Obitelj Plavšić, koja živi u Beogradu, tvrdi da je bivša predsjednica RS izložena provokacijama zatvorenica iz islamskih zemlja, a navedeni incident dogodio se prije mjesec dana.

Leif Boman iz uprave ovoga zatvora poriče da je najstarija tamošnja zatvorenica slomila ruku navodeći da je "možda bilo manjih incidenata i to ljetos, ali da njemu nije prijavljen niti jedan ozbiljniji slučaj".

Obitelj, koja s Biljanom Plavšić svakodnevno kontaktira telefonom, navodi da su liječnici tek nekoliko dana nakon incidenta pregledali osuđenicu, konstatirali frakturu i stavili joj gips koji je nosila tri tjedna.

Ona još trpi bolove, tvrdi Biljanin brat Zdravko, koji kaže kako je sa sestrom razgovarao u ponedjeljak uvečer.

Ni poslije ovog incidenta, zatvorska uprava nije poduzela nikakve dodatne mjere zaštite, piše list. Zatvorenica Plavšić u lipnju navršava 75 godina i sa zatvorenicama iz arapskih zemalja susreće se svakodnevno u vrijeme dnevnih aktivnosti, kod uzimanja terapija i dok prolazi u malo dvorište na šetnju, te dok telefonira.

Tijela RS za vezu s Haškim tribunalom u utorak nisu imala nikakvih informacija o ovom incidentu, prenose Nezavisne novine.

Haški Tribunal osudio je u veljači 2003. godine Biljanu Plavšić na jedanaestogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u BiH. Ona se jedina od najviše pozicioniranih dužnosnika Republike Srpske dragovoljno predala haškome Tribunalu i u završnoj riječi izrazila "duboko i iskreno kajanje" zbog zločina. Plavšić je ujedno i jedina koja je zatražila oprost od obitelji žrtava.

Pročitajte više