Biljana Plavšić za tri tjedna izlazi iz zatvora

BIVŠA predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić, osuđena na 11 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, 7. srpnja napunit će 75 godina čime će steći uvjete za izlazak iz zatvora. Prema važećim zakonima u Švedskoj, žene osuđene na zatvor kaznu moraju izdržavati samo do 75. godine života nakon čega mogu biti oslobođene.

Informaciju o Plavšićkinom puštanju iz zatvora objavio je sarajevski tjednik Slobodna Bosna u tekstu pod naslovom "Četnička lady napušta švedski zatvor". Tako će najpoznatije žensko političko lice Republike Srpske za 75. rođendan dobiti poklon o kojem neki od haških zatvorenika mogu samo sanjati.

U Švedskoj, s obzirom da je Biljana Plavšić osuđena za zločine protiv čovječnosti, traju polemike oko ovog slučaja. Prema važećem zakonu, strani državljani imaju pravo na oslobađanje iz zatvora, ali ne smiju napustiti Švedsku.

Slobodna Bosna piše kako će Plavšićeva švedskoj Vladi uputiti zahtjev za privremeno oslobađanje. Udruženja Bošnjaka u Švedskoj najavila su demonstracije ukoliko Biljana Plavšić izađe iz zatvora prije izdržavanja kazne.

Biljana Plavšić je tijekom suđenja pred haškim sudom dala izjavu kojom priznaje krivnju za progon kao zločin protiv čovječnosti, a temeljem koje je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora.

Potkraj 2000. godine Biljana Plavšić je uhićena zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, a u veljači 2003. godine osuđena je na 11 godina zatvora.

U zatvoru za žene Hinseberg Biljana Plavšić je smještena od srpnja 2003. godine, a luksuzni zatvor svojim štićenicama nudi usluge saune i masaže, jahanje i tečajeve plesanja salse i fotografije.

Pročitajte više