Bin Laden se zaprijetio Europi



OSAMA BIN LADEN zatražio je od europskih zemalja da se povuku iz Afganistana, zaprijetivši da im u suprotnom prijeti "odmazda" zbog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama u ratu u Afganistanu.

Bin Laden se javio preko audio vrpce objavljene na islamističkim web stranicama. Poruka je duga samo pet minuta, a u njoj je vođa Al Qaide sasuo paljbu na američke napade bespilotnim letjelicama u kojima su poginuli civili i upozorio kako će europske zemlje postati metom napada zajedno s Amerikom.

Prekinite svoje ugnjetavanje

"Mudra osoba ne bi trošila život svojih sinova i svoj novac za bandu kriminalaca iz Washingtona. Ukratko, ne tražimo puno, a ni zahtjevi nam nisu nerazumni, ali bilo bi pošteno da prekinete svoje ugnjetavanje i maknete svoje trupe", poručio je Bin Laden Europljanima.

Nedavno je Njemačka dobila seriju prijetnji Al Qaide zbog svog angažmana u Afganistanu. U porukama se Nijemcima prijeti "Abu Hamza Nijemac", malo poznati militant njemačko-alžirskog podrijetla. Poruke su izazvale zabrinutost zbog njemačkih parlamentarnih izbora u nedjelju.

Amerikanci će vas ostaviti na cjedilu

Bin Laden predviđa kako će se Amerikanci uskoro povući iz Afganistana, i ostaviti svoje europske saveznike na cjedilu, a upozorio je kako će Europljani postati metom napada. Nije jasno je li se zaprijetio europskim zemljama ili vojnicima.

"Neće proći puno nego što se ratna prašina u Afganistanu slegne, a nakon toga nećete pronaći ni trag američkih vojnika. Ostat ćete samo vi i mi. Što mislite kako ćete proći kad se Amerikanci povuku i dopuste nam da se osvetimo u ime ugnjetavanih?", rekao je.

Autentičnost vrpce nije mogla biti odmah potvrđena, iako glas zvuči slično kao i navodni Bin Ladenov glas na drugim vrpcama. Nije poznato je li vođa Al Qaide živ, a ako jest, pretpostavlja se da se krije u područjima oko afganistansko-pakistanske granice.

Pročitajte više