Bin Laden u novoj snimci poziva Europljane da napuste Afganistan

KATARSKA televizija al-Jazeera jučer je objavila novu audio snimku Osame bin Ladena, vođe al-Qaide, u kojoj poziva Europljane da zaustave svoje političke vođe u pomaganju SAD-u u ratu u Afganistanu.

"Trebate reći svojim čelnicima koji se guraju ispred Bijele kuće da aktivno rade kako bi se prekinula nepravda na potlačenima. Vi (Europljani) ste postali sljedbenici Amerike i zato niti jedan američki vojnik nikad nije bio doveden pred niti jedan europski sud," kaže bin Laden u snimci.

"Upozoravam vas da Američka plima popušta... i da će američke trupe otići kući preko Atlantika i ostaviti susjedima da se bave njihovim problemima", rekao je. vođa terorističke organizacije Al-Qaide.

Upozorio je Europljane da se u afganistanskom ratu nisu pridržavali etike rata, pa većinu žrtava predstavljaju žene, djeca i civili.

Rekao je da je on odgovoran za napade na New York i Washington 11.9.2001., ali da je SAD inzistirao na invaziji Afganistana iako je znao da Afganistan ne stoji iza napada, a Europa je koračala iza njih.

D.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više