Birokracija EU-a koči znanstvena istraživanja

BIROKRACIJA i zakonodavci Europske unije otežavaju znanstvenicima trud da pronađu lijek za rak i ostale smrtonosne bolesti, objavili su u četvrtak znanstvenici.

Klinička ispitivanja novih lijekova prije odobrenja za upotrebu na pacijentima traju godinama umjesto mjesecima, a znanstvenici zaobilaze važne teme istraživanja zbog toga što bujaju zakoni i propisi.

"Birokracija gmižući ulazi u cijelu biomedicinsku znanost i posebno utječe na istraživanje raka", rekao je dr. Richard Sullivan iz britanskoga centra za istraživanje raka.

Zbog velikih medicinskih skandala došlo je do jačanja regulative u znanstvenim istraživanjima, što je dovelo do osjećaja nesigurnosti i zbunjenosti među liječnicima i znanstvenicima.

U jednom takvom skandalu u engleskome gradu Bristolu liječnici su bez pristanka roditelja uzimali organe umrle djece. To je otkriće izazvalo zgražanje među roditeljima i dobilo veliki publicitet.

"Bruxelles mora početi surađivati s akademskim zajednicama i udrugama pacijenata, kako bi se stvorilo nešto korisno, što neće onemogućavati napredak biomedicinskoga istraživanja", dodao je Sullivan.

Profesor Malcolm Stevens sa Sveučilišta u Nottinghamu kaže da je zakonodavstvo zakočilo klinička ispitivanja raznih lijekova, među ostalima i Phortressa, novoga lijeka za rak dojke u čijem je razvoju i sam sudjelovao.

"Prije najmanje tri godine lijek je već postojao... Tri godine poslije njega još nema", rekao je. "Takva odgoda nedvojbeno odnosi živote".

Pročitajte više