Biskup-homoseksualac u klinici za odvikavanje

V. GENE ROBINSON, 59-godišnji episkopalni biskup iz New Hampshirea, pismom je izvijestio Crkvu kako se već četrnaest dana nalazi u centru za odvikavanje, te kako se na boravak u toj instituciji odlučio nakon "godina borbe s alkoholizmom".

Robinson je postao jedan od najpoznatijih svećenika na svijetu prije dvije godine, kada ga je Episkopalna crkva u New Hampshireu izabrala za biskupa usprkos njegove otvorene homoseksualnosti i činjenice da godinama živi zajedno s Markom Evansom, službenikom države New Hampshire.

Njegovo imenovanje za biskupa nije spriječio ni bijes konzervativnih vjernika, kao ni optužbe o posjećivanju pornografskih web-stranica i seksualnom uznemiravanju suradnika.

Robinsonovo imenovanje imalo je veliki odjek i izvan američkih granica.

Episkopalna crkva pripada zajednici anglikanskih crkava, koja se u kršćanskom svijetu ističe svojom liberalnošću i ženama-svećenicama. Otvoreno homoseksualni biskup je ipak bila kap previše za mnoge anglikanske zajednice, pogotovo u bivšim britanskim kolonijama Trećeg svijeta gdje su vjernici daleko konzervativniji od onih u liberalnom New Hamsphireu. Zato danas zbog Robinsona anglikanskoj zajednici prijeti globalni raskol.

Robinson, koji je i prije izbora surađivao s organizacijama za prava homoseksualaca, prošle je godine bio jedna od najvećih zvijezda njujorške gay parade.

Vijest o boravku o klinici za alkoholizam je došla kao veliki šok za njegove pristaše. To uključuje i njegovog najbližeg suradnika, vlč. Tima Richa, koji je izjavio kako će biskup provesti četiri tjedna u klinici, a da će u međuvremenu njegove dužnosti obavljati poseban dijecezanski odbor.

Robinson ima dvije odrasle kćeri iz prethodnog braka, za koje u svom pismu navodi da su mu, zajedno s njegovim partnerom dale podršku i ohrabrenje za tešku odluku o odlasku u kliniku.

D.A.

Pročitajte više