Biškupić: budućnost filma u europskim koprodukcijama

Ministar kulture Božo Biškupić ocijenio je večeras u Puli na konferenciji za novinare u povodu osvajanja Kristalnog globusa hrvatskog filma "Tu" Zrinka Ogreste na festivalu u Karlovyim Varyma da je budućnost filma u europskim koprodukcijama. L

"Pulski filmski festival nakon ovogodišnjeg izdanja neće biti više isto što i do sada jer budućnost europskog filma je u zajedničkoj koprodukciji i zajedničkom radu više zemalja" - istaknuo je ministar Biškupić na konferenciji za novinare uoči otvorenja pulskog filmskog festivala.

Kristalni globus, posebna nagrada žirija festivala u Karlovym Varyma koju je osvojio Ogrestin film,

smatra se drugom nagradom Festivala i najveća je koju je jedan hrvatski film dobio na međunarodnom festivalu prve kategorije od osamostaljenja.

Ministar Biškupić je, čestitavši Ogresti i producentu filma Ivanu Maloči na velikom uspjehu, istaknuo kako je dobro da se to dogodilo pred otvaranjem 51. pulskog filmskog festvala. Stoga je izrazio nadu kako će ta nagrada djelovati stimulativno za druge filmske umjetnike.

"Ministarstvo kulture i dalje će pomagati promidžbu hrvatskog filma u svijetu, a nadam se da će u slijedećoj godini to učiniti s većim sredstvima nego ove godine", rekao je ministar Božo Biškupić.

Redatelj filma "Tu" Zrinko Ogresta izrazio je zadovoljstvo potporom Ministarstva kulture, istaknuvši kako mu je drago što je među brojnim ponudama za nastup na festivalu, od Montreala do Berlina, izabrao upravo Karlovy Vary, a što se u konačnici ispostavilo mudrom odlukom.

Producent filma Ivan Maloča govoreći o nagradi kazao je kako se radi o najvećem uspjehu jednog filma ove godine u ovom dijelu Europe.

"Nakon osvajanja ove nagrade i ovog velikog uspjeha u roku od sedam dana dobili smo već 14 poziva za filmske festivala od Koreje, Kalifornije do Chicaga i Monpelliera. Ujedno dobili smo pozive i od samih distributera što je od posebne važnosti" - istaknuo je producent filma "Tu" Ivan Maloča.

(Hina) xdspo ymć

Pročitajte više