Bivša američka ministrica poljoprivrede na čelu UNICEF-a

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan objavio je u ponedjeljak da će predložiti bivši američku ministricu poljoprivrede Ann Veneman za čelno mjesto u UNICEF-u, UN-ovoj agenciji koja se u 158 zemalja svijeta brine o pravima mladih.

Njezino imenovanje treba potvrditi Izvršni odbor UNICEF-a koji se ovog tjedna sastaje u sjedištu UN-a.

Ann Veneman je 55-godišnja pravnica, koja je odrasla na obiteljskoj farmi u Kaliforniji. Američki predsjednik George W. Bush imenovao ju je ministricom poljoprivrede i tako je postala prva žena na toj dužnosti.

Nakon što je u studenome prošle godine Bush izborio drugi predsjednički mandat podnijela je ostavku, ali pritom nije navela koji su joj planovi za budućnost.

Ann Veneman bi na čelu UNICEF-a trebala naslijediti svoju sunarodnjakinju Carol Bellamy, kojoj u proljeće ističe drugi petogodišnji mandat. Čelnici UN-ovih agencija u pravilu mogu odraditi najviše dva mandata. Na čelu UNICEF-a, od njegova osnivanja 1946., uvijek su bili Amerikanci.

Aktualna čelnica UNICEF-a Carol Bellamy bila je izbor bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, a UN-ovi diplomati ističu da Ann Veneman ima potporu sadašnjeg predsjednika Georga W. Busha.

Pročitajte više