Bivši slovenski diplomat o odnosu SAD i Europe

Pukotine koje su se između Europe i SADa pojavile s iračkom krizom teško će se premostiti, ali je malo vjerojatno da bi Europa mogla kontrirati SADu zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, pa će Europska unija funkcionirati samo kao zajedničko tržište, izjavio je u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika "Mladina" Marko Kosin, nekadašnji slovenski veleposlanik u Italiji i predsjendik nevladinog Društva za vanjsku politiku. L

"Teško da će Amerikanci veze s Europom prekinuti, ali će veze nakon iračkog rata biti teško ponovno uspostaviti i sanirati stvari na dugi rok. Ekstremna skupina koja je trenutačno na vlasti u SAD-u procjenjuje da Europa nije društvo s kojim bi mogli surađivati", rekao je u razgovoru za "Mladinu" Kosin, dodajući da su SAD uspjele blokirati planove Europe o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i da će EU funkcionirati kao "zajedničpko tržište", ali i dalje podijeljena na različite interese velikih država, osobito Francuske i Njemačke.

"Velike države teško će pristati na to da svoju vanjsku politiku povjere Bruxellesu, a upitno je i buduće uređenje Europske unije. No, vjerujem da neće doći do stvaranja nadnacionalne Europe", kazao je Kosin.

(Hina) fl sd

Pročitajte više