Bjelorusija preko Interpola traži "splitskog" poduzetnika

INTERPOL je 16. lipnja ove godine raspisao međunarodnu tjeralicu za 38-godišnjim Vitaliyjem Favorovom iz Azerbajdžana koji već osam godina s obitelji živi u Splitu, donosi današnje izdanje Slobodne Dalmacije. U tekstu se navodi kako je Favorov još 1999. godine osuđen u odsutnosti na Vojnom sudu u Bjelorusiji. Naime, u presudi stoji kako je još kao 27-godišnjak planirao ubojstvo svojeg prijatelja i poslovnog partnera Vladimira Golovacha.

Bjelorusija zatražila izručenje

U presudi Vojnog suda navodi se i kako je ubojstvo spriječio KGB. Favorova sa Splitom osim adrese prebivališta povezuje, navodi Slobodna Dalmacija, i vlasništvo nad splitskom tvrtkom "Transintercom" koja pruža internetske usluge, a u sudskom registru je od početka, dakle od 2000. godine, upisan kao jedan od direktora.

Slobodna Dalmacija navodi kako je za osnivanje "Transintercoma" prije osam godina na račun prebacio milijun tadašnjih njemačkih maraka.

Također splitski dnevnik navodi kako je Bjelorusija od Hrvatske zatražila njegovo izručenje da bi tamo odležao šestogodišnju kaznu zatvora. Zbog toga je sredinom lipnja ove godine uhićen u Splitu i pritvoren u zatvoru na Bilicama. Pušten je krajem srpnja uz obvezu da se dva puta tjedno javlja u policijsku postaju.

Montirani proces?

"Podržavam slobodno novinarstvo kojeg nema u Bjelorusiji, tamo vlada diktatura. Nažalost, svoju obranu vam ne mogu dati dok ne završi postupak dobivanja azila", kazao je Vitaliy Favorov za dodajući kako se radi o "montiranoj presudi", a što dokazuje raspisivanje Interpolove tjeralice tek nakon devet godina.

M.M.
Foto: HR Foto

Pročitajte više