Bjelovar: Obilježena 58. godišnjica stradavanja žrtava Križnog puta

NA SPOMENPODRUČJU Lug pokraj Bjelovara, gdje su prije 58 godina jugoslavenske komunističke vlasti ubile 228 Hrvata, civila i vojnika, održan je komemorativni skup.

Komemoraciju su organizirali bjelovarski ogranak Matice hrvatske i Gradski muzej Bjelovar, obilježavajući ujedno i spomen-dan za sve žrtve križnog puta s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predsjednik bjelovarskog ogranka Matice hrvatske Zdravko Ivković na komemoraciji je napomenuo kako je šuma Lug najveće pojedinačno stratište hrvatskih vojnika i civila u Hrvatskoj koje su jugoslavenske vlasti prije 58 godina ubile bez suđenja. Istraživanjima provedenima 1992., koje je pokrenuo upravo bjelovarski ogranak Matice hrvatske, u grobištima u šumi Lug pronađeni su ostatci 228 žrtava.

Na komemoraciji su se okupili čelnici Bjelovarsko-bilogorske županije, grada Bjelovara, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata. Ispred križa na spomen-području položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svećenici bjelovarskog dekanata služili su misu zadušnicu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji popisane su 3334 žrtve križnog puta.

U sklopu obilježavanja spomen-dana za žrtve križnog puta iz Bjelovarsko-bilogorske županije sinoć je u bjelovarskom Gradskom muzeju otvorena izložba dokumentarnih fotografija posvećena žrtvama križnog puta.

(Hina) skap mć

Pročitajte više