Bjelovarski Romi za očuvanje kulturnoga identiteta

Predstavnici nacionalne manjine RomaLovara iz Bjelovara, jedne od osam romskih skupina u Hrvatskoj, predstavili su danas u Zagrebu izložbu i kulturnoedukacijski centar te autohtone etničke skupine u Hrvatskoj.

"Dokumentacijsko-povijesna izložba o autohtonim hrvatskim Romima-Lovarima" otvorena je u prosincu u Bjelovaru kao pokušaj istraživanja povijesti i kulture Roma te informiranja hrvatske javnosti o tome.

Centar savjetovanja za Rome otvoren je u početku travnja kako bi se poboljšala i međusobna komunikacija, i komunikacija s državnim ustanovama, rekla je predsjednica Vijeća romske nacionalne manjine Bjelovara Slađana Đurđević.

Važno nam je razviti svijest u Roma o vlastitoj kulturnoj baštini i samopouzdanje kako bi zauzeli svoje mjesto u društvu, rekla je Đurđević.

Romi su u Bjelovaru 2001. osnovali Udrugu izvornih Roma-Lovara, koja sada pokušava prikupiti građu za osnivanje stalnog etnografskog postava, rekla je.

Predsjednik Udruge i voditelj Centra Goran Đurđević iznio je više zanimljivosti iz romske tradicijske kulture i pozvao stručnjake, znatiželjnike i ostalu javnost da posjete Centar i uvjere se u bogatstvo romske kulture.

Mi autohtoni Romi-Lovari danas smo manjina među nedavno pristiglim romskim skupinama u Hrvatsku, dok u svijetu od 15 milijuna Roma, Lovara ima 13 milijuna, podsjetila je Slađana Đurđević. Jezik Roma-Lovara, koji se smatra izvornim romskim jezikom i proglašen je službenim romskim jezikom u svijetu, u Hrvatskoj bi mogao izgubiti identitet i prijeći u zaborav, upozorila je.

Po najnovijim popisima Roma-Lovara je u Hrvatskoj 1420 i žive uglavnom u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Žive u manjim skupinama i tradicionalno se bave trgovinom i glazbom.

Poznati su u Hrvatskoj od 14. stoljeća, ali su za Drugoga svjetskog rata gotovo istrijebljeni. Od 27 tisuća Roma uoči rata po popisu stanovništva 1948. bilo ih je samo 405, rekla je Đurđević.

Ukupno Roma u Hrvatskoj, po popisu iz 2001., ima 9463, ali stvaran broj je, kažu, znatno veći.

U Londonu je 1971. održan Kongres Roma koji je prihvatio jedinstven narodni naziv Rom, zastavu i himnu (Gelem, gelem/išao sam, išao).



(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više