BLAIR: AFRIKA ZBOG SIROMAŠTVA IDEALNO MJESTO ZA TERORISTE

Siromaštvo i stalni sukobi od Afrike su stvorili idealno skrovište za teroriste, izjavio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair na summitu u Etiopiji.

"Znamo da siromaštvo i nestabilnost stvaraju slabe države, koje mogu postati utočišta teroristima i drugim kriminalcima", rekao je Blair koji predsjeda Povjerenstvom za Afriku čiji je pokrovitelj Velika Britanija.

"Al-Qaida je imala baze u Africi i prije 11. rujna, a ima ih i sad. Skrivaju se na mjestima na koje odlaze neometani od slabih vlada i iz njih planiraju buduće napade, koji se mogu dogoditi bilo gdje u svijetu, pa i ovdje u Africi, što smo već i vidjeli", rekao je Blair.

Osim što je se smatra odgovornom za napade 11. rujna, al-Qaida Osame bin Ladena obznanila je da stoji i iza napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju u kojem je 1998. poginulo 214 ljudi i napada 2002. na kenijski hotel Mombasu u izraelskom vlasništvu.

Blair je Afriku postavio kao najviši prioritet tijekom sedam godina na vlasti i najsnažniji je pokretač Povjerenstva za Afriku.

Povjerenstvo će na proljeće završiti nacrt političke agende za Afriku na kojoj će London inzistirati kad sljedeće godine preuzme predsjedanje skupinom G8 najrazvijenijih zemalja i Europskom unijom. "S tim će izvješćem isteći vrijeme za isprike", rekao je Blair.

Očekuje se da povjerenstvo početkom iduće godine pozove bogate zemlje da osiguraju veću pomoć i smanje potraživanja duga te olakšaju izvoz iz Afrike, istodobno zatijevajući od Afrikanaca poboljšanje upravljanja državom i rješavanje vlastitih sukoba.

Unatoč teškim problemima s kojima je Afrika suočena - to je jedini kontinent koji je u proteklih četvrt stoljeća postao siromašniji - Blaira očekuje iznimno težak zadatak da Afriku nametne kao prioritet bogatim zemljama preplavljenim strahom od islamskog militantizma.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više