BLAIR JOŠ NIJE DONIO ODLUKU O PREMJEŠTAJU VOJNIKA U IRAKU

Britanski premijer Tony Blair u srijedu je predvidio porast nasilja u Iraku pred izbore planirane u siječnju, ali je istodobno rekao i da još nije donio odluku da li će ispuniti američki zahtjev i prerasporediti britanske postrojbe u Iraku, javljaju agencije.

"Pred nama je razdoblje povećanih aktivnosti u Iraku. To nema nikakve veze s američkim izborima, ali je u cijelosti povezano s iračkim izborima u siječnju", rekao je Blair u britanskom parlamentu odgovarajući na optužbe vođe oporbe Michaela Howarda da je pristao pomoći Amerikancima na zahtjev predsjednika Georga W. Busha, manje od dva tjedna pred američke izbore na kojima će pitanje Iraka biti od ključne važnosti.

Bush je zatražio od Blaira da premjesti britanske vojnike s juga Iraka na nemiran sjever kako bi rasteretili američke postrojbe za borbu protiv pobunjenika u Falluji, javio je Reuters.

Odgovarajući na optužbe u parlamentu, Blair je rekao da o premještaju vojnika vlada još nije donijela odluku, te je odlučno opovrgnuo tvrdnje medija da je britanski vojni vrh protiv preraspoređivanja svojih vojnika jer to smatra politički motiviranim, kako bi se pomoglo Bushu i američkim biračima pokazala lojalnost njihovog glavnog saveznika, Velike Britanije.

Blair je te tvrdnje nazvao posve netočnim i također uvjeravao parlament kako britanski vojnici neće biti premješteni ni u Falluju niti u nemirnu okolicu Bagdada.

Kritiku zbog Iraka Blair je doživio i iz vlastitih redova: 44 zastupnika Blairova laburističkog kluba zastupnika u Donjem domu parlamenta zatražilo je glasovanje o premještaju vojnika. Dnevnik "The Daily Telegraph" u srijedu je taj potez iz vlastitih redova protumačio kao "najveći revolt iz pozadine" s kojim se Blair dosad na temu Iraka morao suočiti. Pozivajući se na svoje dobro obavještene izvore list nadalje tvrdi da je odluka o preraspoređivanju vojnika donesena već prošlog tjedna.

Tvrdeći u parlamentu kako odluka o premještaju nije donesena, Blair je ipak potvrdio da, ako bude premještaja britanskog kontingenta, on će se odnositi na brigadu Black Watch.

"Čak i ako to napravimo, Black Watch će svejedno za Božić biti kod kuće", rekao je na kraju Blair dodavši kako je u pitanju nekih 650 vojnika.

(Hina) xsd ydv

Pročitajte više