Blair zakazao izbore za 5. svibnja, njegova prednost kopni

Dok ankete predviđaju prvo pravo nadmetanje nakon 1992. britanski premijer Tony Blair potvrdio je u utorak najslabije čuvanu tajnu u Velikoj Britaniji: izbori će se održati 5. svibnja.

Irak mu znatno slabi rejting pa Blair u središte kampanje stavlja gospodarske uspjehe svoje vlade.

Blair je izborni datum potvrdio nakon što je, kako predizborni protokol nalaže, posjetio kraljicu Elizabetu II. i tražio da ona do idućega ponedjeljka raspusti parlament.

"To je važan izbor, velika odluka. Britanci su važni i oni će tu odluku donijeti", rekao je Blair novinarima pred uredom u Downing Streetu.

Objavu izbora odgodio je jedan dan zbog smrti pape Ivana Pavla II.

Neslaganje javnosti s ratom u Iraku moglo bi smanjiti Blairovu parlamentarnu većinu. Pet novih anketa pokazuje da je njegova laburistička stranka izgubila prednost pred oporbenim konzervativcima.

Da neugodnost za Blaira bude veća, jedan od laburističkih kandidata, Stephen Wilkinson, objavio je u utorak da prelazi u Liberalne demokrate, jedinu važniju britansku stranku koja se protivila iračkomu ratu.

"Tko bi bio mislio da će se laburistička vlada pretvoriti u igračku desničarske republikanske administracije Georgea Busha", rekao je Wilkinson.

Konzervativni čelnik Michael Howard bavit će se onime što smatra Blairovom Ahilovom petom: smanjenjem podrške javnosti nakon rata u Iraku.

"Pred biračima je 5. svibnja jednostavan izbor", rekao je svojim pristašama. "Mogu nagraditi g. Blaira za osmogodišnje kršenje obećanja... Ili glasovati za konzervativce", rekao je Howard.

Na zadnjim izborima 7. lipnja 2001. laburisti su pobijedili s 43 posto glasova, a konzervativci su tada dobili 32 posto.

Blair je prvi put reformirane laburiste poveo u uvjerljivu pobjedu u svibnju 1997. Pod njegovim se vodstvom nadaju i trećem uzastopnom mandatu što bi bio događaj bez presedana u novijoj povijesti laburističke stranke.

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više