Blairov ministar za Europu priznao porast popularnosti oporbenih konzervativaca

GEOFFREY HOON, ministar za Europu u kabinetu britanskog premijera Tonyja Blaira je izjavio kako se njegova Laburistička stranka danas nalazi u velikim problemima te da je veliki broj njenih birača danas sklon na slijedećim izborima podržati oporbenu Konzervativnu stranku i njenog čelnika Davida Camerona.

To priznanje dolazi u svjetlu objavljivanja rezultata anketa koji tvrde da vladajući laburisti danas uživaju najnižu podršku od daleke 1987. godine kada ih je tadašnja konzervativna premijerka Margaret Thatcher hametice potukla na parlamentarnim izborima.

Većina medija drži da je najjednostavnije objašnjenje za ovako dramatičan pad popularnosti laburista ogorčenje britanske javnosti Blairovom politikom vezivanja uz američkog predsjednika Georgea W. Busha i nepopularni rat u Iraku.

S druge strane, porast popularnosti konzervativaca se tumači činjenicom da je ta stranka za svog vođu odabrala mladolikog Camerona koji se biračima doima kao moderno osvježenje – isto onakvo kakvo je predstavljao Blair prije svog dolaska na vlast 1997. godine.

Hoon je, pak, u svojoj izjavi sugerirao da je Blair samo jedan od razloga za nepopularnost stranke, odnosno da se kod velikog dijela birača stvorilo mišljenje kako su laburisti nakon devet godina vlasti postali isto onako bahati i skloni korupciji kao i konzervativci početkom 1990-ih, te da je njihovoj vladi nužno pronaći alternativu.

Laburističko čelništvo se, pak, nada da će rejting stranke porasti ukoliko Blair odstupi ili barem objavi detalje svog odstupanja kojeg je bio najavio prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Prilika za to bi mogla biti godišnji kongres stranke koji će se u rujnu održati u Manchesteru.

D.A.

Pročitajte više