Blaškić šakom udario Rajića i prijetio ubojstvom njegove obitelji

ZAGREBAČKI odvjetnik Željko Olujić Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) u Hagu poslao je pismo u kojem ga obavještava da je Tihomir Blaškić u pritvoru fizički napao i prijetio njegovom branjeniku Ivici Rajiću.

U pismu, koje je Olujić proslijedio i Hini, odvjetnik ističe kako je dužan sud "obavijestiti o opasnom tjelesnom nasrtaju i ozbiljnoj prijetnji kojoj je moj klijent Ivica Rajić bio izložen u pritvoru ICTY".

Navodni napad, prema Olujićevim tvrdnjama, dogodio se u nedjelju, dok se Rajić nalazio u sportskoj dvorani pritvora. Rajiću je tad, prema Olujićevim riječima, iznenada pristupio Tihomir Blaškić i obratio mu se riječima - "Ako ja i još netko zbog tebe i tvoje priče dobijemo visoke kazne, gotov si ti i tvoja obitelj".

U pismu se dalje navodi kako Ivica Rajić, kao "žrtva lažnog iskaza i denuncijacija Tihomira Blaškića", ne razgovara s Blaškićem pa se okrenuo i nije želio s njime razgovarati.

"Na to je osjetio s leđa dva jaka udarca šakom u glavu, koje mu je zadao Tihomir Blaškić", tvrdi Olujić u pismu, navodeći kako je Blaškić pri tome prijetio kako je to "samo početak" i da su Rajića od daljnjeg napada spasili nazočni pritvorenici.

Olujić u pismu ICTY-u kaže kako je Blaškić u svojim iskazima pred tim sudom optužio cijelo vodstvo Republike Hrvatske, pri tome zlorabivši i pristrano pisanje hrvatskog tiska, dok je Rajić mirno čekao početak svojeg suđenja, a doživio je to da ga se izlaže fizičkim napadima i ozbiljnim prijetnjama.

Zbog toga Olujić u pismu od suda očekuje "brzi i djelotvornu akciju", odnosno pokretanje istrage o navodnom Blaškićevom napadu na Rajića, pokretanje stegovnog postupka i kažnjavanje napadača, te da se Rajiću ubuduće zajamči zaštita osobne sigurnosti.

U Nizozemskoj je u ponedjeljak blagdan, pa u sudu nije bilo nikoga tko bi mogao potvrditi je li Olujićevo pismo stiglo, pa tako ni navode koji se u njemu iznose.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine, još uvijek bez pravomoćne presude.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda u ožujku 2000. osudilo ga je na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini u razdoblju 1992.-1994., među kojima je najteži pokolj muslimanskih stanovnika sela Ahmići 1993.

U međuvemenu je Blaškićeva obrana pronašla nove dokaze, koje je podastrijela sudu na raspravi koja je počela 8. prosinca prošle godine i na temelju kojih očekuje pravomoćnu presudu sa smanjenom zatvorskom kaznom.

Protiv Ivice Rajića, koji još čeka početak suđenja, prvu je optužnicu Haški sud podigao još u kolovozu 1995., a uhićen je gotovo osam i pol godina poslije, u travnju 2003. u Splitu. U Haag je izručen 24. lipnja iste godine, a tri dana poslije izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 6 točaka optužnice.

U drugoj, izmijenjenoj i dopunjenoj optužnici od 14. siječnja ove godine tereti ga se temeljem osobne i zapovjedne odgovornosti u pet točaka za teške povrede Ženevskih konvencija za namjerno ubijanje, nečovječno postupanje - uključujući seksualno zlostavljanje, protuzakonito zatočenje civila, prisvajanje imovine i bezobzirno uništavanje koje nije opravdano vojnom potrebom.

Optužen je da je kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

Nobilo potvrdio incident

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je u ponedjeljak navečer da se u pritvoru Haškog suda dogodio incident između njegova branjenika Tihomira Blaškića i optuženika Ivice Rajića, tvrdeći da je on posljedica dugotrajnih Rajićevih provokacija.

"Rajić sustavno provocira Blaškića, želeći izazvati incident kojega bi iskoristio u neke svoje svrhe", rekao je Nobilo Hini.

Rajićev odvjetnik Željko Olujić u pismu upućenom Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) tvrdi da je Blaškić u ponedjeljak na izlazu iz zatvorske sportske dvorane napao i fizički prijetio Rajiću.

U pismu navodi da je Blaškić Rajiću rekao: "Ako ja i još netko zbog tebe i tvoje priče dobijemo visoke kazne, gotov si i ti i tvoja obitelj" i potom mu zadao dva udarca u glavu.

Nobilo, međutim, tvrdi da se nije radilo o napadu. "Rajić se pokušavajući izazvati sukob ispriječio Blaškiću na izlasku iz sportske dvorane. Blaškić ga nije udario, nego ga je dlanom pomaknuo", tvrdi Nobilo.

Dodao je da je Blaškić višemjesečne Rajićeve provokacije dobro podnosio, no postao je posebno osjetljiv otkad Rajić prijeti njegovoj supruzi i djeci.

Po njegovim riječima, netrpeljivost Rajića prema Blaškiću traje još iz ratnih vremena BiH, odnosno iz 1995. godine kada je Blaškić pokrenuo akciju "Pauk" protiv kriminalaca i ratnih profitera. "U sklopu te akcije bio je uhićen Rajić, no na kasnijem je suđenju oslobođen", kaže Nobilo.

Blaškićev odvjetnik je rekao da njegov branjenik može potkrijepiti svoje tvrdnje o Rajićevim provokacijama bilješkama iz dnevnika, kojega redovito vodi.

Odvjetnik Olujić pak u pismu od suda očekuje "brzi i djelotvornu akciju", odnosno pokretanje istrage o, kako kaže, Blaškićevom napadu na Rajića.

Zahtjeva također pokretanje stegovnog postupka i kažnjavanje napadača, te da se Rajiću ubuduće zajamči zaštita osobne sigurnosti.

Ivicu Rajića optužnica tereti da je kao zapovjednik 2. operativne skupine HVO-a 23. listopada 1993. naredio napad na civile bošnjačkog sela Stupni Do, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a selo je razoreno. Također ga se tereti za uhićenje, zlostavljanje i nehumano zatočenje 250 Bošnjaka u Varešu u listopadu 1993.

Pročitajte više