Blu-ray diskovi ostali bez ikakve zaštite

ZAŠTITA Blu-ray diskova je u potpunosti probijena, ako je vjerovati tvrdnjama tvrtke SlySoft koja je jedna od najpoznatijih po proizvodima za kopiranje DVD medija.

Riječ je o probijenoj zaštiti BD+ DRM koju koriste Blu-ray diskovi, odnosno to je okruženje malog virtualnog stroja uključeno na Blu-ray diskove koje bi trebalo spriječiti neovlašteno kopiranje medijskih podataka.

Još je prošle godine tvrtka SlySoft objavila kako je uspješno probijena zaštita Blu-raya čime se sadržaj mogao kopirati na tvrdi disk te reproducirati koristeći CloneDVD, ali za razliku od tada, sada je zaštita probijena u potpunosti te bi njihov softver AnyDVD HD verzija 6.4.0.0 trebao omogućiti prekodiranje zaštićenih sadržaja u nezaštićeni oblik te njihovo reproduciranje i snimanje po želji vlasnika.

Ako su probili zaštitu još prošle godine, zašto su čekali? Pravi razlog leži u tome što su u SlySoftu željeli pričekati da se okonča veliki rat HD DVD i Blu-ray formata kako bi se uvjerili da će moći skinuti zaštitu i sa svih novoizdanih naslova, što su i uspjeli.

Trenutno, Blu-ray naslovi koji su u ponudi ne iskorištavaju u potpunosti zaštitu BD+, što znači kako bi noviji naslovi mogli unaprijediti svoju zaštitu, no kako je ona također temeljena na BD+, u SlySoftu kažu kako će se i ona moći zaobići.

V.M.

Pročitajte više